Vučić nije taj koji je spriječio formiranje vojske RS-a već nova geopolitička stvarnost

sa
Nedavnom izjavom u Financial Timesu da je odgovorio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da formira entitetsku vojsku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je još jednom stvoriti lažnu sliku da je učinio koncesiju Zapadu.

Time je pokušao sebe predstaviti faktorom stabilnosti u trenutku dok raste pritisak EU da se jasno odredi prema Rusiji.

"Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku. I on je to prihvatio, mir i stabilnost su najvažniji u regionu", rekao je Vučić nekoliko dana nakon što je Dodik "odgodio" formiranje vojske Republike Srpske na 6 mjeseci.

U momentu dok trpi ogromne pritiske i najava da će Evropski parlament usvojiti Rezoluciju kojom traži od Srbije da konkretno, bez fige u džepu, osudi i sankcioniše Rusiju, Vučić je odigrao na kartu "smirivanja" Dodika, koji je zbog novih geopolitičkih okolnosti u svijetu, a ne dobre volje predsjednika Srbije, povukao ručnu.

Vučićeva izjava nije ništa drugo nego "prodavanje magle" Zapadu, odnosno pokušaj da odigra na kartu koja uopšte i nije u njegovim rukama. Ako je ranije i postojala mogućnost da se vlasti Republike Srpske upuste u avanturu formiranja entitetske vojske, ona je neuspjehom Rusije da izvrši državni udar i porazi Ukrajinu u prvim danima invazije definitivno otpala.

Nesumnjivo, Srbija se već skoro puna dva mjeseca nalazi pred najvećim političkim izazovom u posljednjih nekoliko decenija, jasno odrediti svoj politički put, Zapad ili Rusija.

Manevarski prostor se sužava, o čemu svjedoči činjenica da Evropski parlament (EP) priprema Rezoluciju u kojoj se izražava žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa u nacrtu Rezolucije vlasti Srbije se pozivaju da "pokažu stvarnu posvećenost vrijednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u vanjskoj politici i bezbjednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji".

Osim toga, u Rezoluciji se navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, te zbog toga pozivaju srpske vlasti i Evropsku komisiju da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih prijetnji.

Takve poruke izazvale su reakciju bliskog Vučićevog saradnika, ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, što pokazuje šta zapravo najviše u ovom trenutku zabrinjava Beograd.

"Pozivam poslanike Evropskog parlamenta da nastave sa politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji i da što prije usvoje Rezoluciju kojom od Srbije zahtevaju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u Evropskoj uniji od politike poslanika Evropskog parlamenta i zato molim evroposlanike da se ni slučajno ne promene i da nastave da nas vređaju i ucenjuju, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbe", rekao je Vulin.

Osim toga, poručio je da bi takav korak mogao natjerati "predsjednika svih Srba" da preispita odluku o nastavku puta prema EU.

"Pošto je vojno neutralna, Srbija treba da bude i politički neutralna. Da bi se to i desilo, samo neka evroposlanici nastave sa ucjenama", poručio je Vulin.

Nastojanje Beograda da omekša Brisel i ubijedi zapadne lidere da pristanu na nastavak politike Srbije u smislu "sjedenja na dvije stolice" manifestovala se kako kroz neubjedljivu prijetnju Vulina tako i kroz lažnu Vučićevu koncesiju smirivanja posrnulog Dodika.