Vučić pisao Dodiku: Srbija je tokom kampanje bila izložena napadima iz BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku.

On je naveo da mu je iskreno žao što neće moći da učestvuje u "važnoj i veličanstvenoj" ceremoniji otvaranja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu niti u prilici da sa njim razgovara o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu.

"U potpunosti razumijem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsjedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za cjelinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, nisu nikakva novost", napisao je Vučić, a prenijela je služba za informisanje predsjednika Srbije. 

Vučić ocjenjuje da je novost da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa. 

"Svejedno, zahvalan sam vama na razumijevanju, a posebno sam zahvalan našem narodu u RS-u, koji voli Srbiju, i obećavam vam da će pomoć i razvojna podrška Srbije RS-u biti samo veća i snažnija", napisao je Vučić. 

On je ukazao na to da je Bosnu i Hercegovinu posjetio premijer Hrvatske Andrej Plenković uoči općih izbora zakazanih za 7. oktobar. 

"Uostalom, poštovani predsjedniče, u Bosnu i Hercegovinu, u izbornu kampanju, stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine", naveo je Vučić i dodao da "i vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi". 

"Upravo zato, saradnja Srbije i RS-a, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti, mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smijemo da im dozvolimo", piše predsjednik Srbije, a prenosi b92. 

Vučić je čestitao "narodu Istočnog Sarajeva otvaranje divne bolnice, u vjeri i nadi da ću uskoro moći da se obratim narodu sarajevsko-romanijskog kraja i zahvalim za svu ljubav koju gaje prema Srbiji". 

"Na kraju, poštovani predsjedniče, želim RS-u i Bosni i Hercegovini mirne, demokratske i uspešne izbore", zaključio je Vučić u pismu. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je posjetu Istočnom Sarajevu koja je bila zakazana za danas, na molbu i zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.