VučIć u New Yorku formirao štab u borbi protiv rezolucije o Srebrenici: “Naše šanse nisu velike, ali borit ćemo”

c

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u New Yorku gdje nastoji spriječiti usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Vučić je najavio formiranje kriznog štaba u Misiji Srbije pri UN-u u New Yorku te je najavio video konferenciju sa svojim timom u Beogradu. Također, planira sastanke sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN-u.

“Naše šanse nisu velike, ali borit ćemo se za našu Srbiju i, vjerujte mi, narod će vidjeti rezultate”, izjavio je Vučić.

U New Yorku su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović koji se također zalažu za usvajanje rezolucije zajedno s bh. ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom. Predložena rezolucija trebala bi biti razmatrana 2. maja.

Nacrt rezolucije predviđa da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se svake godine obilježavao.

Rezolucija nedvosmisleno osuđuje poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice kako bi se spriječio revizionizam i budući genocidi. Također, osuđuje se veličanje osoba osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici, te se ističe važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.