Vučić u Sarajevu: Očekujemo dogovor trase autoputa (VIDEO)

Home

Vučić u Sarajevu: Očekujemo dogovor trase autoputa (VIDEO)


Nakon sastanka zvaničnih delegacija BiH i Srbije u zgradi Predsjedništva BiH održana je konferencija za medije.

Brojnim novinarskim ekipama iz BiH i regiona obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čović je izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Srbije došao u službenu posjetu BiH te je rekao da su razgovori koje su obavili veoma konstruktivni, a nada se da će dvodnevna posjeta Aleksandra Vučića biti nastavljena ovom dinamikom.

- Razgovarat ćemo i o temama koje opterećuju BiH, i poslati poruku da možemo raditi zajednički, zajednički se podržavati u institucijama koje znače za međunarodne odnose BiH i Srbije. Razgovarali smo o problemima kada je u pitanju granica BiH sa Srbijom. To je za njih bitno, jer smo riješili odnose sa Crnom Gorom - kazao je Čović.

On je rekao da se nada da će poruke sa današnjeg sastanka primjeniti i izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se konačno poslala poruka da se okrećemo budućnosti, i da budemo što manje okrenuti prošlosti.

Kako je rekao, bilo je razgovora i o povezivanju Beograda i Sarajeva autocestom, pričali su i o energetskom sektoru, što je uvijek bitna tema.

- Vjerujem da je ovo početak novog odnosa u suradnji Predsjedništva BiH i Srbije. Vjerujem da ćemo sa Srbijom kao zemljom trgovinskim partnerom napraviti novu poruku, jer Srbija je najvažniji partner BiH u tom segmentu i želimo to dovesti na veću razinu - kazao je Čović.

Naglasio je da Srbija želi realizirati određene zajedničke projekte, poput renoviranja pravoslavne crkve u Mostaru.

On je najavio posjetu sva tri člana Predsjedništva Beogradu.

Vučić je u obraćanju novinarima rekao da BiH u Srbiji ima pravog i istinskog prijatelja.

- Ono što je za mene najvažnije da kažem ovdje u Sarajevu, iako znam da mnogi neće da povjeruju i da se neki od onih koji su glasali za mene neće obradovati, došao sam u Sarajevo kao predstavnik Srbije da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i istinskog prijatelja - kazao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali o uklanjanju svih mogućih barijera, da će podržavati jedni druge u svijetu, da očekuju dogovor trase autoputa, o trgovinskim odnosima, političkim vezama.. 

- Srbija i BiH imaju trgovinsku razmjenu na nivou od gotovo 555 miliona eura, ona je najveća za našu zemlju i mislim da je najviša za BiH, mislim u regionu, odmah iza Njemačke, Rusije i Italije - istakao je Vučić.

On je rekao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao o više konkretnih problema, među kojima je i pitanje granice.

- Upravo završavamo formiranje komisije za granicu i da ćemo uskoro riješiti taj problem, još tri posto treba da riješimo i mislim da smo blizu. To bi bio izvanredan signal za region i BiH, i da pokažemo da smo u stanju da se dogovorimo jedni sa drugima - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da BiH i Srbija imaju više različitih tema. 

- Tu je potopljeno zemljište iz ranijeg perioda. Formirat ćemo delegacije koji će razgovarati oko poravnanja toga i da to zauvijek skinemo s dnevnog reda, razgovarali smo insftrastrukturnim projektima i turizmu - kazao je Vučić.

On je naglasio da Srbija ne traži partnere u nekim projektima.

- Spremni smo i potpisujemo za put Čačak - Požega. Ostalo bi nam još 60 kilometara do Kotromana, a spremni smo sami izgraditi u aranžmanu. Želimo povezati Beograd - Sarajevo, ali i Sjenicu i Beograd sa Trebinjem. Povezivanje Beograda i Sarajeva bi značilo mnogo u odnosima koji bi se mogli nazvati mnogo boljim između Srba, Bošnjaka i Hrvata. Spremni smo uložiti veliki novac i predstaviti Srbiju na sajmu u Mostaru. To će biti sajam gdje ćemo uložiti najviše novca do sada - rekao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija je dala prijedlog da se radi rekonstrukcija svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH.

- Očekujemo da u BiH dođe do dogovora trase autoputa Beograd - Sarajevo. Mi ćemo zajedno s Republikom Srpskom i BiH graditi put do Bijeljine, a onda ostaje da se spoji dio od Bijeljine do Tuzle. Da li da ide na Sokolac i Goražde ili da se pravi drugi krak, to je pitanje za BiH. Mi ćemo prihvatiti svako rješenje za koje se postigne dogovor u BiH. Nama je bitno da spojimo Beograd i Sarajevo - izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

 

Sastanak sa evropskim zvaničnicima u Beogradu

  Predsjednik Srbije je kazao da je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH da posjete Beograd.

- Ako to uspijemo organizovati do kraja godine, uputit ćemo poziv i nekim evropskim zvaničnicima da budu s nama u Beogradu - kazao je Vučić.

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Čet, 07/09/2017 - 16:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top