Vučić: Vjerujem da će građani glasati za napredak demokratije

.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da će zabrana prištinskih vlasti da se na Kosovu organizuje referendum imati dalekosežne posljedice

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon glasanja na referendumu o ustavnim promjenama u oblasti sudstva da vjeruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva, javlja Anadolu Agency (AA).

Maltretiranje i šikaniranje

Istakao je da su promjene Ustava važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju.

Dodao je da je Srbija vidjela zabrinutost Srba na Kosovu povodom rezolucije kosovske Skupštine protiv održavanja srbijanskog referenduma na teritoriji Kosova.

Naglasio je da se ne radi o iznenađenju, "zbog stalnog maltretiranja i šikaniranja kosovskih Srba".

 

Dalekosežne posljedice

Vučić je ocijenio da će ta odluka Prištine imati "dalekosežne posljedice" i naglasio da je Srbija uz svoj narod na Kosovu i da će uvijek biti uz njih.

Naveo je da su Srbi sa Kosova pokazali da "njihov glas predstavlja glas za Srbiju, a ne za kosovskog premijera Aljbina Kurtija".

Govoreći o zemljama Kvinte – Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, Vučić je rekao da se od njih povodom zabrane glasanja na referendumu "ne mogu čuti kritike, niti očekivati sankcije prema Prištini".