Vučićevo obraćanje Srbima na Kosovu: Satjerani smo u ćošak, naše je bilo da kažemo da...

.
Priština traži sporazum od šest tačaka, kazao je Vučić

 

Naše je bilo da i danas kažemo ljudima mi nemamo kud, satjerani smo u ćošak i naša poruka je šta god bilo, kako god bilo, da izbjegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona i pogroma, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Srbima sa Kosova.

- Još od 1999. godine sprovodi se permanentni teror nad srpskim stanovništvom. To je rezultiralo progonom više od 200.000 Srba sa KiM. Podsetiću vas na rezoluciju 1244 koji niko nije ukinuo. To je dokument UN. Rekli su nam standardi pre statusa. Pokazali su nam kako izgledaju ti standardi kad su nam progonili narod, kazao je Vučić.

Dodao je kako je poslije toga počela "teška, mukotrpna i jalova borba za opstanak našeg naroda i države na KiM".

 Šta god da uradite to služi za kafansko prepucavanje. Mi smo se trudili da još od 2013. godine kroz Briselski sporazum dobijemo mir, sigurnost i bez bezbednost za naš narod na KiM. Nikada nismo dobili Zajednicu srpskih opština. Sada su posebno rešeni da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije.

Mi smo imali četiri zadataka. Prvi, da sačuvamo, mir, sigurnost i bezbednost. Drugi, morali smo da izbegnemo osudu da nismo bili dovoljno kompromisni, da nismo došli sa idejama kako da do kompromisa dođe. Treći, morali smo da brinemo o tome da li ćemo biti proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, uvodi nesigurnost i nestabilnost. Četvrti, da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM, istakao je Vučić.

Napomenuo je kako je u posljednje vrijeme zavladao strah kod Srba na sjeveru Kosova, posebno starijih osoba.

 Naše je bilo da i danas kažemo ljudima mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša poruka je šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona i pogroma.

Dodao je i kako kosovske vlasti traže da se potpiše sporazum koji će se sastojati od šest tačaka.

-  Prva je generalni principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje, reperkusije), pod dva rešavanje problema iz prošlosti (nestalih, konstatovanje i rešavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, uništenja privatne i javne svojine koje je Srbija otela od Kosova i ratna odšteta koju Srbija mora da plati), treća je saradnja u budućnosti, četiri isti odnos imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu i ljudi na KiM, pod pet ponovo razmatranje odnosa sa Srbima, šesto je ono što oni traže od Srbije. Zatim su govorili o svojim danima u istoriji. Pomenuli 1989. godinu i ukidanje autonomije Albancima na Kosovu, onda 1999. godine i oslobođenje, preskočili su 2004, pa su otišli na 2008. i došli do 2011. godine. Peti datum je 2012. čime su hteli da kažu da od tada donose sami svoje odluke i da mogu da povedu postulat o nezavisnom Kosovu - naglasio je Vučić, piše Blic.