Yugo Fića-o Todorovo

Home

Yugo Fića-o Todorovo


Da nisam dosao u Ameriku i provozao se putevima nekad zvanog American Wild West – americkog divljeg zapada (od Atlantskog do Pacifickog okeana I od juznog Meksickog zaljeva – Gulf of Mexiko do ledene Kanade na sjeveru), po svim kopnenim drzavama ove ogromne zemlje na sotine I vise puta, nebi ni znao koliko su amerikanci obozavali auta proizvedena u drzavi mog rodjenja – bivsoj Yugi. Yuge nema ni za lijeka, ni na reklamnim tablama, ali zato ima Fica ili Fico nas balkanski, jugoslovenski, koje sam uocio u nekoliko drzava I gradova.

Prvi put sam plavog ficu (podsjetio me na policijskog ficu iz VKL) vidio vozeci se srednjeamerickom drzavom Oklahoma sa rutom 69 od grada Big Cabin prema Dallas Teksas. U povratku istom rutom prema sjeveru za Cikago, stao sam I navratio maksuz kod Fice plave I firme “Morgan’s Collision center”, da vlasnika upitam za slikanje I informacije o porijeklu tog auta. Mister Morgan, onako krsni amer od haman dva metra, uljudno mi rece da je slobodno slikam auto (okolo, I odozdo I odozgo), sto me obradova I osokoli da ja nastavi dalje znatizeljno se raspitivati zna li on koje I cije je ovo auto, odakle je, itd.
Onako zamisljeno mr. Morgan nabra obrve, napiruci misli svoje, te rece da misli da je to auto iz Evrope – Fiat, mozda iz Italije. Sav sretan sto dobi ne potpun odgovor, kazem ja njemu da to jeste auto talijanske firme Fiat, ali da je proizvedeno u mojoj drzavi gdje sam rodjen Yugoslaviji po talijanskoj licenci firme Fiat, I zove se Fica ili Fico (ne znam je li imenica muskog ili zenskog roda). Odnosno, to je auto Zastava 750, vjerovatno zato sto ga je radila fabrika automobila Crvena zastava iz Kragujevca.

 

Fico modificaran u kabriolet u drzavi New York, na ruti 104 kod jezera Ontario

Fića ili Fićo
Sav radostan sto nadje auto u Americi koje je porijeklom je iz moje rodne drzave, slikajuci I obilazeci ovo “propeto izlozeno auto” ficu, sjeti se jedne istinite dogodovstine koju mi je u ratnim vremenima (kad smo imali vremena za sve osim ne za rad) pricao Rucko Puric iz Todorova. U pricama raznim, ispricao je on meni – nama kako su mjestani njegova sela Todorova bili u nedoumici kad je pocetkom sedamdeseti prvo auto Fica ili Fico dovezeno u selo Todorovo (poznato po tome sto je u tom selu u bivsoj nam socijalistickoj Yugi takodjer 70-I godina napravljena prva moderna dzamija sa dvije munare). Nisu znali jeli Fica zensko ili musko Fico? I da bi odgonetnuli dilemu, na vrh Todorovskog sela prevrnuli su auto malo, da utvrde tacno kog je to roda fico ili fica.

Biciklom na policijskog Ficu
Drugo sjecanje na bas plavu Ficu me odvede u djetinjstvo kad sam bio osnovac. Svi djaci osnovci veci razreda isli su iz skole u selu Podzvizd organizirano u carsiju, da bi u gradskom kinu gledali tek izasli ratni film Bitka na Neretvi ili Bitka na Sutjesci. Po zavrsetku filma, krenuli smo kuci po grupama a ja sam se dovezao biciklom da bi se malo vozao u Kladusi po asvaltu, koji je bio samo od dzamije u centru grada niz carsiju do Ribarskog kluba – Trkuljine kuce, koja je tik uz vodu Grabarsku. Zamolio me moj skolski drug Ismet-Ismo Mucin da mu dam biciklo za jedan krug na asvaltu, I ja mu tu zelju ispunim. Uzjaho je kotac, napravio dva kruga na asvaltu I krenuo niz ulicu. Razlanfo se niz cestu on I hooop pravo udari – uzjaha na plavu policijsku ficu, koja je tek sa krivine krenula uz carsiju. Stade ficka, a iz nje jedva izadje milicioner Mirko od dva ipo metra (ucinilo mi se tako), stavi sapku policijsku na glavu, popravi kaiseve I pistolj na kuku, obidje oko fice I izruzi Ismu sto udari ficu sa biciklom. Ma nista nije fici bilo. Lagahno biciklo, a lagahno I dijete ne uhranjeno. Ali problem je drugi, bicklo je nastradalo. Feluga se prednja iskrivila od udara, zice smotale, I ne moze se voziti. Tih pet kilometara od Kladuse do kuca nasih u Podzvizdu na Capregu sad smo mi nosili biciklo, umjesto da ono nosi nas. Tocak I zice je kasnije remontovao nas komsija I majstor za bicikla I motore rahmetli Redzo-Memin Pajazetovic, kojeg smo puno volili jer nam je zatezao i centrirao feluge, popravljao bicikla.

Za caziNET – Izet Dizdarevic, izodizdar@aol.com

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:35

Facebook komentari

Back to top