Za vikend se očekuje udarni val turista prema moru: Evo kako izbjeći višesatna čekanja na granicama

Home

Za vikend se očekuje udarni val turista prema moru: Evo kako izbjeći višesatna čekanja na granicama


Granični prijelazi na jugu naše zemlje i jučer skoro da su bili zakrčeni. Zbog sezone godišnjih odmora i, pogotovo, nadolazećeg vikenda kada brojni bh. građani spas od nesnosnih vrućina traže na moru, već danas se očekuje udarni val putnika i vozila na graničnim prijelazima.

Zanimljivo je da su jučer bh. građani koji su iz naše zemlje izlazili na jugu u širokom luku zaobilazili prijelaz Doljani, vjerovatno zbog višesatnih čekanja zabilježenih prošlog vikenda, pa su se tako mnogo veće kolone vozila formirale na Gabela Polju, gdje se čekalo skoro dva sata. 

 

Paklene vrućine 

Građanima koji su planirali putovati na Hrvatsko primorje preko juga naše zemlje svakako se preporučuju i alternativni prijelazi kako bi se izbjegla višesatna čekanja na paklenim temperaturama u hercegovačkom podneblju.

qw

Iako je riječ o manje poznatim rutama, to su Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići. Naravno, tu je i GP Bijača, do kojeg je moguće doći od Mostara preko Čitluka, a zatim i Međugorja do Čapljine, da biste u mjestu Zvirovići izašli na autoput, koji će vas, uz putokaze, odvesti do samog graničnog prijelaza.  

w

Do GP Crveni Grm moguće je doći istom dionicom kao za GP Bijača, samo je potrebno, umjesto skretanja za Hardomilje, nastaviti cestom kroz Teskeru.  

Kada je riječ o GP Orahovlje, do njega je lakše doći, jer ne morate ulaziti u centar Ljubuškog. Na ulazu u Ljubuški, naime, potrebno je pratiti tablu Vitina, da biste se potom regionalnom cestom spustili do GP Orahovlje.

q

Pripreme za put 

Za GP Zvirići, koji je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet, zna veoma mali broj ljudi. Ovaj prijelaz nalazi se u blizini GP Bijača, ali nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud u metkovačkoj općini.

- Građanima preporučujemo da se prije putovanja informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima i da koriste najbliže ili susjedne granične prijelaze s manjom frekvencijom. Granična policija BiH poduzima sve mjere na smanjenju gužvi i vremena čekanja na graničnim prijelazima - rekla nam je jučer Jasminka Mujić, novinarka u Kabinetu direktora Granične policije BiH.

Alternativni prijelaz za Ivanicu je Trebimlja, a za MGP Zupci alternativa je Klobuk. Za MGP Rača alternativni granični prijelaz  je Popovi, a za Šepak to je Karakaj.

 

Alternativni prijelazi 

  • SJEVER 

Kada je riječ o sjeveru naše zemlje, građani svjedoče višesatnim zastojima na prijelazu Bosanska Gradiška, ali i na alternativnom prijelazu Donja Gradina. Za Orašje alternativni prijelaz je Brčko, za Bosansku Gradišku su Gradina i Bosanska Dubica. 

  • KRAJINA  

Svi građani koji iz pravca Bihaća idu prema Hrvatskoj mogu koristiti prijelaz Ripač, koji je poznat i pod nazivom Užljebić, a koji je iste udaljenosti od Bihaća kao frekventni Izačić. Velikom broju naših građana prelazak preko granice od 1. avgusta bit će olakšan preko GP Hadžin Potok - Bogovolja, koji će do 1. novembra imati status međunarodnog graničnog prijelaza. Hadžin Potok nalazi se kod Šturlića u općini Cazin. 

 

Duži – Imotica preko Svitave   

Mujić je podsjetila na to da je od srijede za međunarodni saobraćaj putnika otvoren granični prijelaz Duži-Imotica. Ali, da biste došli do ovog prijelaza koji vodi u Malostonski zaljev, morate koristiti famoznu cestu preko Svitave, odnosno voziti se Neumskim zaleđem, a na raskrsnici se, umjesto prema Neumu, skrene lijevo.

 

Od danas otvoren Orahov Do - Slano

Također, od danas će biti otvoren prijelaz Orahov Do - Slano, do kojeg se može doći od Mostara preko Stoca i Ljubinja, odnosno cestom prema Trebinju. Nakon mjesta Obzir, Kotezi i Prhinje, u Strujićima se treba odvojiti desno prema spilji Vjetrenica, odnosno mjestu Zavala, nakon čega vodi put do GP Orahov Do, iza kojeg slijedi mjesto Slano na jadranskoj obali. Ipak, ova dva prijelaza najviše odgovaraju stanovnicima Neuma, koji su to i tražili.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Pet, 14/07/2017 - 18:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top