Zagreb: Zoran Milanović položio predsjedničku zakletvu

milanovic
Zoran Milanović položio je svečanu predsjedničku prisegu na svojoj inauguraciji, kao novi predsjednik Republike Hrvatske na zagrebačkom Pantovčaku, gdje se nalazi sjednište predsjednika RH.

 

U Zagrebu je na Pantovčaku, gdje se nalazi sjedište hrvatskog predsjednika započela inauguracija Zorana Milanovića, tijekom koje će on preuzeti dužnost predsjednika RH.

Na Pantovčak su stigli i potom se sastali Zoran Milanović i dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a odmah nakon toga velika hrvatska pjevačica Josipa Lisac izvela je hrvatsku himnu. 

Na na svečanost je pozvano blizu 40 osoba osoba, među kojima su visoki dužnosnici, dva bivša predsjednika, članovi Milanovićevog izbornog stožera iobitelji, prenijela je ranije agencija Hina.

Voditelj Ureda izabranog predsjednika, Orsat Miljenić, najavio je ranije da će nakon službenog dijela inauguracije odmah biti održana primopredaja dužnosti, a da će cijela inaugiracija trajati sat ili malo više od sat vremena.

U prvom dijelu bilo je predviđeno samo polaganje prisege i govor izabranog predsjednika, rekao je Miljenić.

Među uzvanicima i dvojica bivših predsjednika

Na inauguraciju su bili pozvani uzvanici po funkcijama, pa nije bilo predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika vjerskih zajednica, odnosno Katoličke crkve.

Na Pantovčaku su, uz predsjednicu na odlasku Kolindu Grabar-Kitarović, od dužnosnika bili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i pet potpredsjednika Sabora, premijer Andrej Plenković i četiri potpredsjednika Vlade, predsjednik Vrhovnoga suda Hrvatske Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Mirko Šundov.

Inauguraciji, koja je održana u svečanoj dvorani na Pantovčaku, prisustvovala su i dvojica bivših predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka, kao i 19 članova izbornog stožera novog predsjednika.

Milanović je prisegu položio pred predsjednikom Ustavnog suda Hrvatske Miroslavom Šeparovićem.

Pobjeda u drugom izbornom krugu

Uslijedilo je izvođenje himne, koju je izvela hrvatska glazbena legenda Josipa Lisac, polaganje i potpisivanje zakletve, govor, glazbena točka te koktel za uzvanike.

Sve je, kaže Miljenić, izvršeno u dogovoru i konzultacijama s Uredom aktualne predsjednice Grabar-Kitarović.

Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP), osvojio je predsjednički mandat nakon što je u drugom krugu izbora, održanom početkom siječnja, dobio 1.034.389 glasova, a njegova protukandidatkinja Grabar-Kitarović 929.488 glasova.

Izvor: Agencije