Zaharova: Rješenje za krizu u BiH je povlačenje Inckove odluke

.
U potpunosti razumijemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj, kazala je Zaharova

 

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je kako bi najbolje rješenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje genocida u Srebrenici.

- Rusija kao država-garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora vijeća za provođenje mira ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlaštenja vlasti - navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ona je zaključila da je Moskva sigurna da se zakonodavne izmjene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom.

- Uz pomoć amandmana, Inzko je nastojao da očisti politički prostor BiH od ‘nezgodnih’ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma - dodala je Marija Zaharova.

Ona je istakla da “incident sa Inzkovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u zemlji”.

- U potpunosti razumijemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj usljed voluntarističkih akcija spoljnog upravitelja - navela je Marija Zaharova.

Ona je ukazala da odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije u potpunosti snosi Inzko i “njegovi huškači”.

- Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti riješena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inzkove nezakonite odluke - poručila je Zaharova.

Foto: Avaz

Izvor: