Zapad kritikovao Rusiju: Za eksploziju u Poljskoj kriva je ruska invazija

a
Odavno su nas prestali čuditi vaši pokušaji da u bilo kojim okolnostima, unatoč činjenicama ili zdravom razumu, za sve okrivite Rusiju, rekao je Nebenzia

SAD i njihovi saveznici kritikovali su Rusiju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog raketnih napada na Ukrajinu, na sastanku održanom dan nakon što je projektil, za koji je NATO rekao da je najvjerojatnije ukrajinski, eksplodirao na teritoriju Poljske.

Vojni savez NATO i Poljska objavili su da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu koji je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne o ruskom napadu, čime su ublažena međunarodna strahovanja o eskalaciji rata. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) rekao je da raketa sasvim sigurno nije ukrajinska.

 

Dvije osobe poginule

Podsjećamo, od pada projektila u poljskom selu u blizini ukrajinsko-poljske granice u utorak dvije osobe su poginule.

To se dogodilo istog dana kada je Rusija ispalila desetke projektila na gradove širom Ukrajine, ciljajući njezinu energetsku mrežu i pogoršavajući nestanke struje za milijune ljudi. Vlada u Kijevu rekla je da je to bio najintenzivniji raketni napad u devetomjesečnom ratu.

- Ova se tragedija nikada ne bi dogodila da nije bilo nepotrebne ruske invazije na Ukrajinu i njezinih nedavnih raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu - rekla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a američka ambasadorica Linda Tomas Greinfild (Thomas-Greenfield). 

Dodala je da Ukrajina ima puno pravo braniti se od napada.

 

Produženje dogovora

Britanski i poljski ambasadori pri UN-u ponovili su izjavu da je za eksploziju u Poljskoj u konačnici kriva ruska invazija. 

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia govorio je na sastanku.

- Odavno su nas prestali čuditi vaši pokušaji da u bilo kojim okolnostima, unatoč činjenicama ili zdravom razumu, za sve okrivite Rusiju - poručio je on. 

Članovi Vijeća sigurnosti na sastanku su također pozvali Rusiju da produži dogovor o žitaricama u Crnom moru, koji bi se trebao nastaviti primjenjivati u subotu osim ako ne bude primjedbi.

Moskva je suspendovala svoje učestvovanje u sporazumu krajem oktobra, ali se ponovno pridružila nakon četiri dana, ublažavajući strahovanja od daljnjih poremećaja u izvozu žitarica jednog od najvećih svjetskih dobavljača u vrijeme neobuzdane globalne inflacije i nestašice hrane.