Zašto Bosna i Hercegovina ne prizna Kosovo?

Home

Zašto Bosna i Hercegovina ne prizna Kosovo?


Nakon što je zajednica od dvanaest karipskih država priznala nezvisnu Republiku Kosovo i time se ta brojka popela na preko osamdeset zemalja koje su se odlučile na taj korak, srpska diplomatija na čelu sa potomkom čuvene bosanske porodice Pozderac, Vukom Jermićem, blizu je kapitlacije. Vuk se upravo bio vratio iz posjete tim Karipskim zemljama i slavodobitno govorio kako te zemlje neće nikad priznati Kosovo, zbog čega mu se sad smiju u Srbiji i van nje. Utjehu je došao potržiti kod Milorada Dodika, najvećeg živog Srbina (mislim na tjelesnu težinu, kao i količinu nacionalizma i mržnje prema drugim narodima)!

Njih dvojica su se lijepo izgrlili, izljubli i donijeli nekoliko veoma bitnih zaključaka za čovječanstvo. Dodik je na konferenciji za svoje novinare lamentirao nad ponižavajućim stanjem u kojem se Srbija nalazi i odlučio da će se lično zauzeti da tako više ne bude. To me ponovo podsjetilo na oštar protest koji je uputila Stranka Zelenih Slovenije Sadamu Huseinu prilikom invazije na Kuvajt. Sadam Husein nije tad znao ni da Slovenija postoji, a ne kažem ti Stranka Zelenih, kao što ni Angela Merkel ne zna da joj se pijun srpske politike odlučio suprostaviti.

Opet je krenula priča o satanizaciji Srba i pokušajima da se na sve načine pomogne Bošnjacima i Albancima na njihovu štetu.
Kamo puste sreće da su u pravu!

Nije mi jasno, kako to da obični ljudi u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji slušaju ovakve priče već više od dvije decenije se ne upitaju, onako logički, zašto bi to bilo tako?! Zašto bi Europa, koja ne skriva svoju islamofobiju bila na strani Bošnjaka, koji su uglavnom muslimani i Albanaca koji su isto tako velikim dijelom muslimani? Nešto mi tu ne bi štimalo, još kad bih znao za tradicionalno dobre veze između Srba, Engleza i Francuza. Ali njima sve štima. Kod njih može onaj Dodikov potrčko Rajko Vasić izići pred Dodikove novinare i davati izjave u stilu babe Vange: – Mi znamo šta hoće međunarodna zajednica, hoće da prodube krizu u BiH i da nametnu oktroisani ustav po  mjeri Bošnjaka, govori mrtav ozbiljan, a Dodikovi novinari to uzimaju zdravo za gotovo.
Ja bih se prvo upitao, zašto bi to međunarodna zajednica htjela, pogotovo kad se zna da zbog muslimana u Turskoj ona neće biti nikad dio EU, kao i to da je ta ista EU prepolovila jedno ostrvo i primila u svoje članstvo samo kršćansku polovinu otoka Kipra. Pitao bih se, zašto sad oni hoće Bošnjake pošto-poto da uvedu u EU, a Srbe u BiH da naprave grđanima drugoga reda?

Svašta bih se još pitao da sam na njihovom mjestu i shvatio bih da me političari lažu i obmanjuju.

Iako ja nisam na njihovom mjestu imam i ja šta da se pitam.

Je li moguće da naši političari ne vide da nas Milorad Dodik ponižava i da ga Vuk Jeremić koristi za destabilizaciju BiH, kako bi izvukao išta u pregovorima za sjever Kosova? Jeli moguće da “naši” političari ne shvataju da smo mi među prvima trebali priznati Kosovo iz više razloga? Prvi je svakako što u njemu živi velik broj Bošnjaka kojima je matična domovina Bosna i Hercegovina i za koje se BiH mora brinuti, a drugi je što su oni zajedno sa Albancima bili žrtve agresije od strane Srbije, kao i BiH. Nezavisnost Kosova je priznala, i do juče, srpska bratska Crna Gora, koja je to sa Srbijom nekad zajedno oružjem branila. Zašto “vučić” Jeremić nije otišao po podršku kod braće Srba u Crnoj Gori, koji su do skoro bili veći Srbi od bosanskih i srpskih?

Nije li poniženje za Bakira Izetbegovića i borca Željka Komšića da im Dodik maše crvenom krpom i prkosi da BiH neće nikad priznati Kosovo?

Šta smo mi to dobili što ga nismo priznali? Mir u kući zasigurno nismo, jer nam po našoj zemlji Jeremić rovari kad god mu se ćefne, a ponekad dovede u Banja Luku čitavu vladu, što je neviđena provokacija.

Zašto federalna vlada koja ionako ništa ne radi ne ode na zajedničku sjednicu sa vladom Kosova u Prištinu? Koliko su srpski političari u BiH preglasavanjem i neuvažavanjem mišljenja drugih naroda donijeli odluka i bezobrazno ih sprovode u djelo, od promjene naziva gradova u kojima je bio bosanski prefiks, pa do zakona o katastru sa kojim će mnogim Bošnjacima i Hrvatima oteti imovinu, sa koje su ih protjerali?
Pitam se i šta mi dobivamo time, što gubimo milione maraka zbog opravdane zabrane za kamione iz BiH na granicama Kosova?
Kako je moguće da su Srbi usprkos velikoj hipoteci genocida na narodu BiH i Kosova u stalnoj ofanzivi i otovreno nam prijete, a glasa u našu odbranu niodkud?
Kad dođe do zadnje linije odbrane IZ BiH i kad protiv takvog ponašanja srpskih i naših političara šta kaže reis Cerić ili muftija Zukorlić, zašto se napadima na ovu dvojicu pridruže i naši političari?
Još je nebrojeno pitanja koja sebi postavljam, na koja ponekad i nađem odgovor, ali na ono fundamentalno u svemu ovome ” dokle ćemo mi ovo durati”, nezna odgovoriti ni baba Vanga!

Muhamed Mahmutovic / bosnjaci.net

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:02

Facebook komentari

Back to top