Zašto su građani BiH skloni potrošačkim kreditima I prekoračenjima na kartici

c

Građani Bosne i Hercegovine često se oslanjaju na potrošačke kredite i prekoračenja na kartici kako bi pokrili svoje svakodnevne troškove.

Razlozi za ovu praksu su mnogostruki i uključuju niz ekonomskih i socijalnih faktora.

Ovaj fenomen objašnjava se time da građani često ulaze u prekoračenja zbog nedostatka finansijske discipline i navike da se oslanjaju na dostupne kreditne mogućnosti kako bi održali svoj životni standard.

Ova praksa može biti slična ovisnosti, gdje je teško potpuno se izliječiti, ali uz disciplinu, postoji način da se izvuče iz dugova.

Nenamjenski krediti su često povoljniji od prećutnih prekoračenja, ali mnogi građani nisu svjesni ove razlike ili nemaju dovoljno znanja o upravljanju finansijama. Prema Podobniku, najbolje rješenje za dugove je uzeti kredit s povoljnijim uvjetima i otplatiti dugove nastale iz prekoračenja.

Bosna i Hercegovina, kao i mnoge druge zemlje, suočava se s izazovima potrošačkog društva. Podaci pokazuju da su krediti stanovništvu značajni, a nenamjenski krediti čine značajan dio ukupnog kreditnog portfelja. Rast realnih plata u posljednjih nekoliko godina, iako ublažen inflacijom, također doprinosi sklonosti građana da troše više, što često vodi u prekoračenja.

Podobnik ističe da su građani BiH, slično kao i građani Hrvatske, skloniji rasipanju u poređenju s nekim drugim zemljama Evropske unije. Ova sklonost trošenju više nego što se zarađuje često dovodi do situacije u kojoj se građani nalaze u minusima na svojim tekućim računima.

Finansijski stručnjaci savjetuju građane da pažljivo upravljaju svojim finansijama, razmatrajući sve dostupne opcije prije nego što se odluče za prekoračenja ili kredite. Važno je vagati troškove i beneficije različitih bankarskih usluga kako bi se pronašla najpovoljnija opcija.

U konačnici, ključno je da građani budu svjesni svojih finansijskih navika i pokušaju razviti zdravije pristupe upravljanju novcem kako bi se izbjegli nepotrebni dugovi i financijski stres.