Zbog afere s marihuanom sutra će biti podnesena prijava i protiv Aleksandra Vučića

Afera u vezi s plantažom marihuane u Srbiji, s kojom se posljednjih mjeseci u vezu dovode čelnici s vlasti, dobit će sutra novu dimenziju krivičnom prijavom protiv predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.

Oni se dovode u vezu s plantažom marihuane na poljoprivrednom dobru Jovanjica u Vojvodini, a prijavu će podnijeti Vučićev politički saveznik kako bi se sprala ljaga s njegovog imena,prenosi avaz.ba.

Krivičnu prijavu protiv sebe najavio je sam Vučić, rekavši da će je podnijeti potpredsjednik njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kako bi se, pokretanjem istražnog procesa pred policijom i tužilaštvom, otkrila istina o Jovanjici, na kojoj je, uz organsko povrće, uzgajana i marihuana.

- Vučević će podnijeti prijavu protiv mene i Andreja zbog Jovanjice, da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke - rekao je Vučić novinarima reagirajući na optužbe iz opozicije da je uhapšeni Predrag Koluvija poslije intervencije policije prvo zvao Vučićevog brata Andreja.

Taj navodni poziv Koluvije bratu predsjednika države službeno je prošle sedmice demantirao i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i visoki dužnosnik SNS-a, ustvrdivši kako ni on osobno nikad nije vidio Koluviju niti ga poznaje.

Aferu ''Jovanjica'' pokrenuo je, sasvim slučajno, jedan policijski dužnosnik otkrivši neovlaštenu upotrebu policijske rotirke i krivotvorenu policijsku iskaznicu osobe zaustavljene zbog nasilničke vožnje autocestom.

Ispostavilo se da je riječ o Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog dobra Jovanjica, koji je iz državnog budžeta dobio poticaj za uzgoj organske hrane na toj farmi pored Stare Pazove, u Vojvodini. 

Policija je, uhapsivši 14. novembra Koluviju zbog krivotvorene policijske iskaznice i neovlaštenog korištenja policijske svjetlosne signalizacije na automobilu, daljnjom provjerom na farmi otkrila i plantažu za uzgoj marihuane i laboratorij za proizvodnju droge, 800 kilograma suhog kanabisa, te više hiljada stabljika sirove biljke, čija će težina biti utvrđena nakon sušenja.

Izvor: