Zbog sve većeg odlaska domaćih radnika BiH mora da uvozi radnu snagu

Home

Zbog sve većeg odlaska domaćih radnika BiH mora da uvozi radnu snagu


U Bosni i Hercegovini prošle godine strancima je izdato 2.628 radnih dozvola, podaci su Agencije rad i zapošljavanje BiH.

Srbija, Turska, Hrvatska, Italija i Kina su zemlje iz kojih je najviše radnika stiglo u BiH lani, navodi se u izvještaju Agencije o izdatim radnim dozvolama za strance od 2012. do 2016. 

 

Radne dozvole

Na osnovu podataka, da se zaključiti da su privrednici u BiH primorani da zbog sve većeg odlaska domaćih kvalificiranih radnika iz različitih sektora za svoje potrebe uvoze radnu snagu. 

Od ukupnog broja prošlogodišnjih dozvola, skoro 60 posto izdato je u oblasti trgovine - 608. U prerađivačkoj industriji izdato je 430 radnih dozvola, u poslovanju nekretninama 278, dok je za oblast obrazovanja izdato 246 dozvola. Najviše dozvola izdato je državljanima Srbije, Turske, Hrvatske, Kine i Italije.

Prema predviđenim kvotama za 2017., najviše dozvola trebalo bi biti izdato za sektor trgovine i za popravak motornih vozila i motocikala, 120. Slijedi sektor prerađivačke industrije sa 79 dozvola.  

 

Cijena nadnica

Poslodavci kažu da u našem obrazovnom sistemu skoro da i ne postoje zanimanja kao što su tesari, zidari, armirači i keramičari, a oni koji su dobri u tome ili su već odavno otišli van države ili traže način da odu, jer su tamo bolje plaćeni. 

- Globalizacija neminovno utječe na mobilnost radne snage. Zaposlenici s različitim zanatskim zanimanjima odlaze raditi u susjedne zemlje u kojima je cijena nadnica daleko viša nego na našim prostorima - rekao nam je Dženan Kulović, analitičar.

On smatra da je prilikom upisne politike na visokoškolskim ustanovama neophodno voditi računa o potrebama i zahtjevima tržišta rada, kako bi bila osigurana ravnoteža između ponude i potražnje za radnom snagom na tržištu rada.

 

Oblasti u kojima je izdato najviše radnih dozvola u 2016. godini

Trgovina 608
Prerađivačka industrija 430
Nekretnine 278
Obrazovanje 246

 

Najčešće zemlje iz kojih smo uvezli radnike u 2016. godini

Srbija 752
Turska 322
Hrvatska 197
Kina 170
Italija 128

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Pon, 17/07/2017 - 07:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top