Zaboravite na kupovni hljeb: Isprobajte recept za turske lepine iz tave

c

Ukoliko vam je nestalo hljeba i drugih peciva, uvijek možete napraviti lepine iz tave. Riječ je o turskoj verziji lepina koje se zovu bazlame, a zbog toga što se u procesu pečenja napušu, često ih zovu i balon lepinama.
Vrlo su ukusne i mekane, a možete ih služiti uz različita jela.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:

500 grama brašna
jedna vrećica suhog kvasca
170 mililitara vode
jedna čaša jogurta
dvije kašičice soli
jedna kašika šećera
jedna kašika ulja
maslac za premazivanje

Priprema:

Spojite kvasac s nekoliko kašika vode. Potom pripremite brašno, ali od 500 grama odvojite četiri kašike brašna sa strane. U veliku posudu s brašnom dodajte šećer i sol pa promiješajte. Na kraju dodajte vodu, jogurt i otopljeni kvasac.

Pomiješajte sastojke, onda umijesite tijesto prije dodavanja dodatnog brašna. Kada ste formirali tijesto, postepeno dodajte i ostatak brašna te formirajte ga u loptu. Tijesto je potom potrebno namazati kašikom ulja i ostaviti u posudi na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Poželjno je da tijesto pokrijete krpom.

Kada prođe sat vremena, podijelite ga na četiri jednaka dijela. Oblikujte ga u loptice i ostavite ih poklopljene 10 minuta. Potom, oklagijom rastanjite tijesto u obliku kruga promjera 20 centimetara.

Tavu zagrijte na najjačoj temperaturi nekih pet minuta pa pecite lepinu otprilike 30 sekundi odnosno dok se ne počnu stvarati mjehurići na površini, a onda je okrenite i pecite sa druge strane. Nakon 30 sekundi ponovno okrenite i pustite da se lepina napuše i još jednom okrenite kako bi i druga strana postala hrskava.

Na kraju svaku lepinu premažite maslacem, nakon čega je odmah možete servirati