OBJEKTI ILI POŠTENI I STRUČNI LJUDI:Nova zgrada pravosuđa u sjeni nefikasnog rada

Nova zgrada u kojoj će biti smješten Kantonalni Sud privodi se kraju, a otvor je prologniran za kraj avgusta zbog, kako je saopćeno, ispunjenja dodatnih zahtjeva komisije za tehnički pregled. Prema riječima Nikolu Findrika kantonalnog ministra pravosuđa i uprave, neophodno je priložiti dokumentaciju za tehnički prijem objekta koja ranije nije priložena, kao i realizirati one radove koji se tiču izgradnje potpornih zidova iza same zgrade.

I dok se radovi privode kraju a potrebna dokumentacija rješava, otvor novog objekta Suda ostaje u sjeni nefikasnog rada kantonalnog pravosuđa čiji vrhunac najbolje ilustruje slučaj Unsko-sanske šume i kriminala koji se u ovoj instituciji radi a koji je još uvijek predmet sudskog procesa u kojem se vrše razne opstrukcije i pritisci.

Delegacija EU izdvojila je 3 miliona maraka, a Vlada blizu 1,5 miliona maraka za izgradnju i opremanje ovog objekta. Iako su najjači resurs pravosuđa ljudi, a ne objekti, useljenjem u novu zgradu bitno će se uticati na kvalitet rada, ali i efikasnost Suda, najavljeno je iz vlade a prenosi RTV USK.

Da li će novi ambijent i savremeni uslovi rada uistinu poboljšati efikasnost rada pravosuđa, to ćemo tek vidjeti. Ali ono što je neoboriva činjenica, jeste to da rad pravosuđa ne ovisi o savremenosti i opremljenosti objekta koliko o stručnosti, volji i poštenju kadrova koji su u njemu zaposleni.