PRESS NB: Sazvati vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati izvještaj NO i Vlade o postupku izbora komesara

Danas je u sali Skupštine USK održana press konferencija Nezavisnog bloka povodom dešavanja oko procesa izbora policijskog komesara Unsko-sanskog kantona.

Prisutnim novinarima obratili su se Nijaz Kadirić i Nisvet Jusić, zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona koji su govorili o opstrukcijama cijelokupnog procesa navodeći kako su glavni kočničari ministar MUP-a Ramić i premijer USK Rošić.

-Kao što je poznato Vlada USK je na vanrednoj sjednici odbila glasanjem sva tri kandidata i to na osnovu nove informacije koju je uradio MUP USK, a ne na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora. Vlada uopće nije stavila na dnevni red rang listu Nezavisnog bloka, tijela Skupštine USK koje je najviši zakonodavni organ USK izabrao i imenovao da provede postupak izbora najboljih kandidata. - istako je Kadirić, dodavši kako se ovdje radi o čistoj političkoj opstrukciji Vlade Huseina Rošića

Prema riječima Nisveta Jusića, Klub zastupnika Nezavisnog bloka koristeći poslovničke mogućnosti i ovlasti uputio je predsjedavajućem Skupštine USK zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi zastupnici zastupali dvije tačke dnevnog reda od koje bi prva bila razmatranje Izvještaja Nezavisnog odbora o postupku izbora policijskog komesara i druga tačka na kojoj bi se razmatrao izvještaj Vlade o postupku izbora policijskog komesara.

Kako neslužbeno doznajemo, ovaj prijedlog Kluba zastupnika NB za sada se pokušava blokirati utičući na zastupnike kako se ne bi stvorila potrebna većina koja bi tražila zasjedanje sjednice Skupštine USK na kojoj bi se razmatrale navedene tačke.

"Pred nama je izborna kampanja i svjedoci smo da stranke u kantonu i Federaciji BiH na sve načine pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa životnih problemagrađana i izazvati stanje nesigurnosti kako bi sebe stavili u prvi plan i u funkciju zaštite građana što je potpuna obmana. Prema neslužbenim informacijama nama u septembru i oktobru dolazi novi val migranata i naš kanton će imati vrlo složene sigurnosne izazove u koje će ući bez prvog čovjeka uprave policije. - naglasio je Jusić