MALA DALAL JAČA OD BOLESTI

dalal

Posljednja redovna kontrola obavljena u Njemačkoj prije nekoliko dana pokazala je da je djevojčica Dalal Omerović, kojoj su tri i pol godine, definitivno pobijedila opaku bolest s kojom se dugo borila i da je njeno zdravstveno stanje potpuno uredno.

Prema riječima njenih roditelja, kontrole se provode svaka tri mjeseca i dosad sve teče prema planu.

"Naša lavica Dalal je dobro i svi nalazi su u redu. Puna je života i spremnosti za igru. Njeno zdravstveno stanje je stabilno iako se uvijek pronađe neki problemčić, ali ništa opasno, pa sve rješavamo usput. Dalal nam raste u veliku i razumnu djevojčicu, ali još s ograničenim druženjem s drugom dječicom zbog raznih virusa i činjenice da nije vakcinisana, zbog čega bi i neki bezazlen virus mogao predstavljati problem", kažu roditelji djevojčice uz izraze zahvalnost za sve one koji su pomogli u liječenju njihove kćerke.

Podsjećamo, sudbina ove djevojčice iz Bihaća i njena borba protiv opake bolesti ujedinila je čitav region, a nedavno se navršilo godinu i pol dana od komplikovanog operativnog zahvata transplantacije koštane srži.

 

Operacija je uspješno obavljena, ali je postoperativni oporavak bio težak i traumatičan, te prepun zdravstvenih kriza, koje je mala lavica uspješno prebrodila i pobijedila. Ipak, liječnici upozoravaju da kritični period još nije prošao, jer se tek dvije godine nakon operacije može konstatovati potpuno izlječenje. Zbog toga se zdravstveno stanje djevojčice mora redovno pratiti i kontrolisati.

Dalal se punih godinu dana liječila u klinici u Esenu, gdje je najprije bila podvrgnuta hemioterapijskim tretmanima. Međutim, liječnici su ustanovili da je neophodno obaviti tešku operaciju kako bi se spasao njen život i to je urađena nakon što je pronađen odgovarajući donor. Bezbrižno djetinjstvo djevojčice surovo je prekinuto odmah nakon njenog prvog rođendana, kada je dijagnosticirano da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije.

Nakon što su se obratili zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji i susjednoj Hrvatskoj,  njeni roditelji Hajrudin i Indira Omerović su odlučili da liječenje nastave u inostranstvu s obzirom na ograničenost domaćih zdravstvenih kapaciteta kada su u pitanju ovako teške bolesti. U brojnim humanitarnim akcijama prikupljena su značajna novčana sredstva kojima je plaćeno njeno liječenje i oporavak,pišu Nezavisne.