Ovo su situacije u kojima biste se trebali zabrinuti jer osjećate bolove u mišićima

asd
Kada vježbate ili radite neke druge aktivnosti koje su iznad onog na što je vaše tijelo naviknulo, "stvara se nusprodukt korištenja energije, nazvan mliječna kiselina, koja je kemijska tvar koja uzrokuje bol", objašnjava George Kannankeril, liječnik za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na NorthShoreu, Sveučilišnom zdravstvenom sustavu u Chicagu. Mliječna kiselina se obično rasprši za otprilike sat vremena, ali bol u mišićima može trajati dan ili dva.

Bol u mišićima vjerojatno je normalna pojava i nemate razloga za brigu ako možete točno odrediti razlog boli i ako s vremenom nestaje. Bolovi bi trebali potpuno nestati nakon nekoliko dana ili nakon najviše jednog do dva tjedna, kaže dr. Kannankeril. 

Kada se trebate zabrinuti?
Traju li bolovi u mišićima duže od dva tjedna? Je li to oštra bol koja izaziva nelagodu? Ograničava li vašu sposobnost izvršavanja svakodnevnih zadataka? Sve su to simptomi koji bi vas trebali uputiti da se možda događa nešto više. Ako primijetite neke od tih simptoma, zakažite sastanak sa svojim liječnikom, savjetuje dr. Kannankeril.

Fibromialgija
Fibromialgija je reumatološko stanje koje uzrokuje bol i osjetljivost u tijelu, kao i umor te probleme sa spavanjem, navodi Američki koledž za reumatologiju (ACR). Možda ćete moći ukazati i na emocionalno stresnu situaciju koja se dogodila prije pojave boli, objašnjava dr. Kannankeril.

"Fibromialgija uzrokuje vrlo specifične obrasce boli, uključujući obje strane tijela te područje iznad i ispod struka", kaže.

Artritis
Možda mislite da artritis utječe na zglobove, ali možete ga osjetiti i u mišićima. Naime, jednostavna funkcija mišića je skupljanje ili opuštanje.

"Kada u nekom području postoje bolovi, mišići će se automatski stezati kako bi se zaštitili", kaže dr. Kannankeril. Na primjer, ako imate artritis u ramenu, u tom području možete osjetiti bolne grčeve mišića.

Infekcija
Isprobali ste kućne lijekove protiv upale mišića, ali ništa ne ublažava bol? Štoviše, bolno područje je crveno ili upaljeno i imate temperaturu. Vaš će liječnik možda htjeti provjeriti postoji li moguća infekcija, pogotovo ako uopće nema razloga za bolove u mišićima.

Lajmska bolest
Krpelj svojim ugrizom može prenijeti Borrelia burgdorferi, bakteriju koja često uzrokuje specifičan osip. Problem je što se taj osip ne pojavljuje uvijek pa morate biti svjesni ostalih ranih simptoma, uključujući groznicu sličnu gripi, umor, ukočenost vrata i bolove. Ako doživite bilo što od ovoga, a družili ste se na mjestima krcatim krpeljima, poput pješačkih staza ili kampova, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Rabdomioliza
Ekstremni treninzi poput CrossFita trenutno su u trendu, ali postoji stvarna opasnost od pretjerivanja: rabdomioliza je stanje u kojem se mišićno tkivo raspada i u krv oslobađa protein zvan mioglobin, što može uzrokovati oštećenje bubrega. Ako ukočenost mišića i bolove prate slabost i osjetljivost te taman urin, nazovite svog liječnika što prije ili potražite hitnu pomoć.

Gripa
Ako imate gripu, mogu vas pogoditi iznenadna vrućica, bolni mišići, osjećaj hladnoće i znojenje, glavobolja, umor te upaljeno grlo. Upalni proteini zvani citokini razgrađuju mišićne proteine pritom potičući bol.

Također, ako imate visok rizik od komplikacija gripe (na primjer, imate 65 ili više godina ili ste trudni), posjetite svog liječnika u roku od 48 sati.

Nuspojava lijekova
Nažalost, lijekovi koji bi vas trebali održavati u dobrom stanju mogu biti razlog zašto se osjećate tako grozno. Liječnik će isključiti druge potencijalne uzroke, a ako posumnja da su vaši bolovi nuspojava lijekova, propisat će drugi lijek, piše The Healthy.