Migranata je manje, ali ne i problema: Policija ih pokušava skloniti sa ulica, privodi one koji napadaju građane i kradu, ali...

migr
Otežavajuća okolnost je što su migrantski centri Ušivak i Blažuj i dalje pretrpani.

Iz tog razloga određeni broj se i dalje nalazi u brojnim privatnim smještajima, ali i na ulicama i putevima KS-a, kaže Hadžiabdić i dodaje da su aktivnosti policije svakodnevne i pojačane, posebno nakon nereda u Blažuju

 

Nedavni incident u sarajevskom naselju Stup, kada su dvije osobe zadobile povrede, kao i napad nožem na trudnicu u blizini zgrade Elektroprivrede na Socijalnom, pokazuju da migranti ne miruju. Na ulicama Sarajeva primjetno je da ih je manje, većinom su to oni koji prodaju papirne maramice i prose kako bi preživjeli hladne zimske dane. Portparol MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić kaže nam da policija i dalje poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti na kontroli migranata u KS-u u saradnji sa Službom za poslove sa strancima.

ISTRAGA TRAJE

- Provedeno je više akcija tokom prošle, a i početkom ove godine s ciljem kontrole, međutim, otežavajuća okolnost je što su migrantski centri Ušivak i Blažuj i dalje pretrpani. U oba centra boravi blizu 4.000 migranata, nema više smještajnih kapaciteta i iz tog razloga određeni broj se i dalje nalazi u brojnim privatnim smještajima, ali i na ulicama i putevima KS-a, kaže Hadžiabdić i dodaje da su aktivnosti policije svakodnevne i pojačane, posebno nakon nereda u Blažuju.

Iz MUP-a KS-a upozoravaju da su kapaciteti kampova Blažuj i Ušivak i dalje premašeni


- Zbog ovih aktivnosti policije sve je to utjecalo da je manji broj migranata na otvorenom. Činimo sve i da ih što manje bude u kretanju, odnosno da budu smješteni u te migrantske centre, mada napominjem da policija nije nadležna za njihov smještaj, ističe Hadžiabdić.
Navodi da se i dalje radi na rasvjetljavanju svih okolnosti januarskih sukoba u Blažuju, u kojima su povrijeđeni službenici policije i Međunarodne organizacije za migracije, jer uzroci još nisu poznati. Pojašnjava da pripadnici policije, kada primijete migrante na ulicama, upućuju ih u migrantske centre.

 

image

Komesarka EU i gradonačelnik Bihaća


- U skladu s raspoloživim materijalnim i ljudskim kapacitetima uprave policije ta lica svakodnevno kontrolišemo, a svi incidenti budu zabilježeni i lica se procesuiraju u skladu sa zakonom. Takav slučaj smo imali tokom ove sedmice, gdje je zabilježeno razbojništvo u pokušaju na Stupu, gdje je lice lišeno slobode, a radi se o migrantu iz Maroka, dodaje.
Migrantska kriza ne postaje ništa podnošljivija ni u Bihaću, u koji je jučer stigla komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson. Razgovarala je s članovima Operativne grupe USK-a za migrante, nakon čega su sa ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, IOM-om i drugim UN agencijama posjetiti centar Lipa. Johansson će danas boraviti u Sarajevu.

 

AKCIJA MERHAMETA

Zahvaljujući intervenciji Ministarstva sigurnosti BiH i Oružanih snaga, migrantima u prihvatnom kampu Lipa stvoreni su uslovi u kojima mogu dočekati proljeće kada će “game” ponovo oživjeti. Povodom 108. godišnjice dobrotvornog društva Merhamet, kamp Lipa jučer je opskrbljen novim količinama hrane i odjevnih predmeta u akciji Merhameta. Predsjednik ove organizacije Kenan Vrbanjac je naglasio su u Bihaću za potrebe migranata do sada obezbijedili pomoć vrijednu 100.000 KM.