Priča o Bandićevoj smrti je sve sumnjivija

Bandić
Milan Bandić umro je u noći s 27. na 28. februara. Kao datum smrti navodi se nedjelja 28. februar jer je Bandić, kako je objavljeno, umro nakon ponoći. Gradonačelnik Milan Bandić je oko 23 sata doživio srčani udar. Prebačen je u Opću bolnicu Sveti Duh, no ubrzo je proglašen mrtvim.

 

Još nije poznato gdje je i kako provodio zadnje sate života.

Dosadašnja verzija ide ovako: Bandićev prijatelj, liječnik Gzim Redžepi u nedjelju ujutro, par sati nakon što je objavljeno da je Bandić umro, kazao je kako su oni te noći bili kod Bandićevog prijatelja Sergija Ivanovića na Vrhovcu te da su pričali o proljeću i visibabama. Pričao je i da su ranije jeli fileke te da su se u večernjim satima još družili i da se potom Bandić samo srušio.

''Za vrijeme boravka gore bila je priča o tome kako je proljeće rano krenulo, kako ima puno visibaba, uobičajena priča troje prijatelja, bez ikakvih poteškoća'', ispričao je za Dnevnik.hr Gzim Redžepi u nedjelju ujutro, par sati nakon Bandićeve smrti.

Oko 23 sata Bandić je bio žedan. ''Nije htio iz frižidera i pustio je vodu Sergije da curi. On se digao sa stolca po tu vodu, srušio se i nažalost, ostao na podu. Ja sam započeo reanimaciju koju su kasnije nastavili kolege iz Hitne pomoći, a i njima jedno veliko hvala na izrazito brzoj reakciji'', ispričao je.

"Ja kao njegov prijatelj sam izuzetno tužan i nesretan što sam baš ja trebao započeti reanimaciju'', izjavio je Redžepi i dodao da u životu nekada čovjek može birati, no on nije mogao. Tvrdio je kako je Bandiću odmah priskočio u pomoć, a to bi, dodao je, napravio svatko tko je normalan i ima malo ljudskosti u sebi.

Redžepi prije nekoliko dana u razgovoru za Nacional nije znao kazati gdje je točno kuća u kojoj su boravili.

Na pitanje gdje je točno ta adresa na koju ga je Ivanović zvao, Redžepi je rekao da je to negdje na Vrhovcu, ali da se ne sjeća točno jer ga je Ivanović telefonskim putem navodio te da je morao skretati u neke sporedne uličice, a usput je dodao kako Ivanović tamo ima još stanova.

Sergije Ivanović tvrdi da je Bandić umro u njegovoj kući

I Sergije Ivanović je tvrdio da je Bandić umro u njegovoj kući te da su uz njega bili on i Redžepi.

"U potpunom sam šoku jer prijatelj mi je umro u mojoj kući. Teško je to, još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo", rekao je Bandićev prijatelj.

"S Milanom sam se družio u subotu gotovo cijeli dan. Bili smo zajedno od podneva sve do 15 sati, a onda je samo na kratko otišao na neki ručak u Brezovicu. Potom je došao kod mene s dr. Gzimom Redžepijem i tako smo nastavili s druženjem. Razgovarali smo o običnim, nepolitičkim temama, čak i o visibabama koje su ove godine prerano procvale", rekao je Ivanović za Jutarnji list. Dodao je kako mu je teško govoriti o tome što se događalo u tim minutama u subotu blizu ponoći jer je u šoku s obzirom na to da se sve događalo u sekundi i bez ikakve najave. To je sve Ivanović rekao u nedjelju.

"Ne, Milan se nije žalio ni na što, sve je bilo uobičajeno. Šalili smo se tijekom razgovora, a onda se u trenutku sve promijenilo. Dodatni je šok što se to dogodilo kod mene, u mojoj kući", ispričao je Bandićev prijatelj Ivanović.

Bandića Hitna pokupila u zgradi u kojoj živi Natalija Prica

Index je danas doznao da je Bandiću pozlilo u zgradi u kojoj posljednjih mjeseci živi Natalija Prica te da ga je tamo pokupila Hitna pomoć. To u potpunosti u vodu baca priču o tome kako je Bandiću pozlilo u kući Sergija Ivanovića koji zapravo ima stan u blizini Natalije Price, svega par stotina metara daleko.

Liječnik koji tvrdi da je bio u Bandićevom društvu uzrujao se nakon razgovora s novinarom Indexa

Do Price se već danima ne može doći. I danas smo to pokušali. Nazvali smo Redžepija, autora verzije po kojoj je on bio u društvu Bandića. U kratkom razgovoru za Index jako se uzrujao i brzo poklopio.

Kazali smo kako smo iz pouzdanog izvora saznali da je Hitna u vrijeme kada je Bandiću pozlilo intervenirala na adresi zgrade u kojoj živi Prica, a on se na to poprilično uznemirio.

"Šta me briga što je vama potvrđeno. Vi niste moj šef, vi imate svoje urednike", povisio je ton Redžepi.

Pitali smo ga kako se to slaže s njegovom pričom da je Bandić umro u kući Sergija Ivanovića i da su s njime u trenutku smrti bili njih dvojica.

"Ma šta sam rekao o tome, to tvrdim i dalje. Doviđenja", rekao je nervozno Redžepi i prekinuo vezu prije nego što smo ga uspjeli pitati kako komentira informacije da je do Bandića stigao tek nakon poziva.

U svakom slučaju, nije bio posebno rječit.

Šefa Hitne zvao Vjekoslav Jeleč?

24sata popodne su objavili nove informacije. Prema njihovim informacijama, nitko nije zvao Hitnu, već je direktno pozvan ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić. A onda je on nazvao dispečerski centar da upute vozila Hitne pomoći. Nastavni zavod je pod direktnom ingerencijom Grada Zagreba.

"Već smo imali slučajeva da nazovu direktno mene, zamjenicu, predstojnika nekog ureda. Takvih poziva zna biti četiri-pet dnevno. Nije to bio nikakav posebni tretman. Zovu nas direktno i za građane, ali i za ljude na položajima. Nije to ništa neuobičajeno", ustvrdio je Rašić koji je potvrdio da je on zvao dispečerski centar, ali za sve ostale upite je rekao da je nadležna gradska Služba za informiranje.

A prema njihovim informacijama, Rašića je zvao Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i također suradnik pokojnog gradonačelnika. On se do sada u priči nije uopće spominjao. Za komentar nije bio dostupan. Odbio je poziv te tražio da mu pošaljemo SMS. Nakon što smo mu poslali SMS, više se nije javio.

Niz čudnih detalja

Od prvog dana oko smrti zagrebačkog gradonačelnika kruže razne teorije. Nije ništa neobično da se kod smrti poznatih pojave razne teorije koje su uglavnom plod mašte. No u Bandićevom slučaju jako je puno prostora za sumnju. Bandić i njegovi suradnici bezbroj su puta uhvaćeni u raznim lažima, pa je sasvim logično da se automatski pojavila sumnja u priču o njegovoj smrti koju su plasirali njegovi suradnici. I priča koja se plasirala od prvog je dana imala više rupa i nelogičnosti. Priče aktera nisu u potpunosti usklađene. Prvo se zvalo Hitnu, na kraju se zvalo šefa Hitne, što nije procedura. Odjednom se u priči pojavio Jeleč koji se ranije nije spominjao. I na kraju, najvažnije, Bandića je Hitna pokupila na skroz drugom mjestu.

Iz Grada nisu dali nikakve informacije, Bandićevi suradnici su mahom nedostupni, a iz Hitne pomoći novinare se usmjerava na Grad Zagreb koji, naravno, šuti. Sama činjenica da iz Hitne novinarske upite prosljeđuju Gradu je bizarna te liči na zataškavanje.

Natalija Prica šuti

Natalija Prica, Bandićeva gradska zastupnica i bliska suradnica, danima ne izlazi u javnost. Ona je posljednjih mjeseci bila jedna od najbližih Bandićevih suradnica, a u više navrata viđeni su zajedno u gradu. Tako su viđeni jednom prilikom kako razgledavaju kapute, a drugi put su snimljeni u zlatarni.

Kako je početkom prosinca objavio Index, Bandić je 1. prosinca s istom kolegicom razgledavao bunde u zagrebačkoj krznariji, baš na njezin rođendan. Tada Bandić nije želio komentirati posjet krznariji, a Prica je izjavljivala kako su "ona i Bandić obilazili obrtnike".

Koji tjedan prije Bandićeve smrti snimljeni su u zlatarni.

"Proteklih tjedana sam zajedno s gradonačelnikom i(li) drugim kolegama iz Poglavarstva obišla desetak zagrebačkih obrtnika i ne bih izdvajala nikoga posebno. Kao što znate, moje radno vrijeme traje cijeli dan i ne vodim računa o satnicama i minutama provedenima na terenu. Rado kupujem od zagrebačkih obrtnika kako bih im i na taj način pomogla, ali to je moja privatna stvar i nema veze s mojim angažmanom u Skupštini", poručila je Prica u odgovoru Indexu.

Poslije Bandićeve smrti Prica se samo jednom kratko obratila medijima.

Novinari su je na odlasku s Mirogoja nakon Bandićevog sprovoda pitali po čemu će pamtiti Bandića.

"Po svemu najljepšem i najboljem", odgovorila je Prica gotovo kroz suze.

Upitana je i hoće li stranka opstati.

"Ja se nadam da hoće", rekla je Prica koja je ujedno i predsjednica mladeži Bandićeve stranke.

Pitali su je još i hoće li stranka imati svog kandidata za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.

"Ne mogu sad to komentirati, hvala", rekla je Prica.

Dosta detalja u ovoj priči tako ostaje nejasno, no već sad postoji sumnja da su određeni akteri priče lagali. Prva verzija koju su objavili Bandićevi suradnici puna je rupa i detalja koji su od prvog dana navodili na razumnu sumnju. Nove informacije dodatno su tu sumnju produbile. Kako su izgledali zadnji sati Milana Bandića? Još nije do kraja jasno. Svakako ne onako kako je javnosti predstavljeno odmah nakon smrti.