Bogatima je dosadno pa kupuju automobile

asd
Prodaja luksuznih automobila, poput Ferrarija, Bentleyja i Lamborghinija, doživjela je ogroman rast krajem 2020.

Iako je prodaja automobila prošle godina patila zbog zatvaranja tvornica i drugih poremećaja uzrokovanih pandemijom, prodaja luksuznih automobila, poput Ferrarija, Bentleyja i Lamborghinija, doživjela je ogroman rast krajem 2020. godine.

Luksuzna roba

- Bavim se ovim poslom 40 godina i ovo još nikad nisam vidio, rekao je Brian Miller, predsjednik Manhattan Motorsa, zastupnika ultraluksuznih brendova.
U SAD-u je ukupna prodaja osobnih automobila lani pala za 10 posto u odnosu na 2019. Čak i kad se prodaja automobila u četvrtom tromjesečju snažno oporavila, tek je dosegla razinu iz četvrtog kvartala 2019, rekao je za CNN Tyson Jominy, potpredsjednik za analitiku u JD Power.
Ipak, prodaja automobila koji koštaju više od 80.000 američkih dolara bila je gotovo dvostruko veća u četvrtom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu. A za automobile koji koštaju više od 100.000 američkih dolara prodaja u SAD-u porasla je za 63 posto u istom tromjesečju, kazao je Tyson Jominy.
Dodao je da je naglorastuće tržište dionica odigralo veliku ulogu.
- Budući da bogati nisu mogli trošiti novac na putovanja, mnogi su se okrenuli luksuznoj robi, poput skupih automobila, ističe Jominy.
Miller procvat prodaje dijelom pripisuje ljudima koji zbog pandemije nemaju mnogo obaveza pa vrijeme provode gledajući skupocjene automobile na internetu. Bentley, 101 godinu stara ultraluksuzna marka automobila, prošle godine je ostvario rekordne rezultate, unatoč pandemiji koja mu je na sedam sedmica potpuno zatvorila tvornicu u Creweu u Engleskoj, prenosi index.hr.
Lamborghini je 2020. imao najprofitabilniju godinu ikad i drugu godinu najbolje prodaje u povijesti brenda. Jedino je u 2019. prodano više Lamborghinija.

Novi proizvodi

Prodaja u Ferrariju pala je za oko 10 posto tokom godine, ali je proizvođač automobila postavio rekorde za prodaju i prihode u četvrtom tromjesečju. Narudžbe su također na rekordnoj razini, objavila je tvrtka.
Nisu svi vrhunski proizvođači automobila prošle godine prošli tako dobro. Velik utjecaj na to može imati i vrijeme predstavljanja novih proizvoda. Tako je prodaja Rolls-Roycea pala za više od 26 posto prošle godine.