Pet razloga zbog kojih se neke majke ne zaljube odmah u svoju novorođenčad

 Nn

Iako je rođenje djeteta bez sumnje jedan od najsretnijih životnih trenutaka, neka istraživanja pokazuju da oko 20% novopečenih mama i tata ne osjeti onu posebnu povezanost s novorođenčetom kada ga prvi put ugledaju.

No nema razloga da se zbog toga osjećate krivima jer ponekad jednostavno treba vremena da sve sjedne na svoje mjesto i da počnete osjećati posebnu i snažnu povezanost.

Bright Side je izdvojio neke od mogućih razloga zbog kojih majke ne osjete ljubav i privrženost kad ugledaju bebu koju su upravo rodile.

1. One više nisu iste osobe koje su bile prije rođenja djeteta

One su sada postale majke, a to je promijenilo njihov odnos s drugima, identitet i budućnost. Mogu se osjećati izgubljeno i biti obuzete strahom jer se toliko toga promijenilo sa samo jednim događajem.

2. Baby blues

Baby blues je situacija u kojoj se žene osjećaju neraspoloženo i tužno nakon porođaja, a otprilike 4 od 5 mama ga iskusi. Obično traje do 2 tjedna, ali ako traje duže, to može biti znak postporođajne depresije i o tome biste trebali razgovarati s liječnikom. Baby blues može nastati zbog ekstremnih hormonalnih promjena, a mogao bi biti uzrokovan i velikim promjenama u rutini i načinu života, poput nemogućnosti redovitog spavanja.

3. Na njih utječe ono što se događa tijekom i nakon porođaja

Nekim majkama treba duže da se oporave od bolova i iscrpljenosti nakon porođaja. To se posebno odnosi na žene koje su prvi put postale majke i koje su doživjele dugačak i težak porođaj. Žene koje su imale carski rez ili su rodile nedonoščad ili bebe kojima je trebala hitna operacija također često ne osjete trenutni nalet ljubavi prema svom novorođenčetu.

4. Posljedica prethodnih iskustava

Žene koje imaju depresiju, mentalne bolesti, koje su iskusile prethodni gubitak trudnoće ili zlostavljanje, teško će se odmah zaljubiti u svoje bebe. Neke mogu patiti i od postporođajne traume. Zapravo je jedno istraživanje otkrilo da do 4% žena nakon porođaja razvije posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

5. Njihova očekivanja su drugačija od stvarnosti

Primjerice, mogli biste se osjećati krivima i kao da niste uspjeli ako ste maštali o prirodnom porođaju, a onda morali biti podvrgnuti carskom rezu.