SAD ulaže 50 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije

umjetna inteigencija
Senat SAD-a odobrio je nacrt zakona o jačanju američke proizvodnje kompjuterskih čipova i razvoja umjetne inteligencije i druge tehnologije kako bi spriječio širenje kineskog utjecaja.

 

Senatori su zakon usvojili sa 68 glasova za i 32 protiv, a većina zastupnika je istakla kako je "ekonomski rat" SAD-a i Kine pitanje koje ujedinjuje obje stranke u Kongresu. Glavni dio zakona odnosi se na samo finansiranje razvoja umjetne inteligencije i drugih projekata.

Prema nacrtu zakona, Sjedinjene Američke Države će izdvojiti 50 milijardi dolara za jačanje razvoja i proizvodnja čipova kroz programe istraživanja koje je prethodno odobrio Kongres.

Novi zakon će povećati potrošnju za 250 milijardi dolara, a većina finansijskih ulaganja trebala bi se realizirati u narednih pet godina.

Američki predsjednik Joe Biden također je pozdravio usvajanje ovog nacrta u Senatu.

"Takmičimo se s konkurencijom za pobjedu u 21. stoljeću i pucanj iz startnog pištolja upravo se čuo. Dok druge zemlje ulažu u istraživanja i razvoj, ne možemo dopustiti da SAD zaostaju u tome. Amerika mora zadržati poziciju najinovativnije i najproduktivnije nacije u svijetu", rekao je Biden.

Zvaničnici koji su glasali za zakon opisali su ga kao najveću investiciju u naučna istraživanja u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Pretpostavka je jednostavna. Ako želimo da američki radnici i američke kompanije nastave predvoditi svijet, savezna vlada mora ulagati u nauku, osnovna istraživanja i inovacije, baš kao što smo to činili desetljećima nakon Drugog svjetskog rata. Ko god pobijedi u trci za tehnologijama budućnosti, postat će globalni ekonomski lider što će imati duboke posljedice i za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost", rekao je senator Chuck Schumer.

Osim finansijskog dijela zakona, nacrt sadrži i drugi niz odredbi koje se tiču američko-kineskih odnosa.

Nacrtom zakona uključuje i zabranu preuzimanja aplikacije TikTok kao i blokadu kupovine bespilotnih letjelica koje proizvode ili prodaju kompanije iza kojih stoji kineska vlada.

Usvajanje zakona pored predstavnika Demokratske stranke, podržali su i američki republikanci.

"Ovo je prilika za Sjedinjene AmeričkDržave da zadaju udarac nelojalnoj konkurenciji iz komunističke Kine," rekao je republikanski senator Roger Wicker.