SDP jeste za smjenu zločinca Fikreta Abdića: Šta je potrebno za njegov odlazak?

asd
Deset godina nakon Hamdije Lipovače krajiški SDP ponovo otvara vrata građanima, o čemu govori novi šef Kantonalnog odbora Razim Halkić

Nakon unutarstranačkih izbora u Socijaldemokratskoj partiji Unsko-sanskog kantona, za predsjednika Kantonalnog odbora izabran je Razim Halkić iz Cazina, prva osoba koja nije iz Bihaća a da je imenovana na tu poziciju.

Halkić je i predsjedavajući kantonalne Skupštine, te je i službeno od Ministarstva zdravstva zatražio svu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Bihaću, koji je stradao u potresu, kako bi sazvao narednu tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu.

SDA JE FIRMA

Za odlazak Abdića potrebno je prethodno smijeniti predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši

- Nama je cilj da SDP preuzme lidersku poziciju u kantonu, želimo da imamo što više ljudstva i svako je dobrodošao. Kada smo bili dio vlasti na državnom nivou, dokazali smo se vraćanjem kredita, podigli smo penzije, nismo se zaduživali. Međutim, biračima su očito vredniji asfalt, rasvjeta, populistički projekti. Moramo raditi na podizanju svijesti o općem dobru, kazao nam je Halkić.

Ipak, njegov odnos prema opozicionoj SDA je sa respektom.

- Mi nemamo u USK-u jasnu većinu, jer taj jedan presuđujući zastupnik još je na bolovanju. SDA jeste trenutno u opoziciji, ali oni su firma, probosanska i kvalitetna stranka, od koje očekujemo da podrži sve bitne odluke. Za sada imaju realnu funkciju, ali nadamo se da će i oni ući u reformu, da se ograde od prestupnika u svojim redovima i da se čistih rukava sa mladim i novim ljudima uključe u šire političko partnerstvo na probosanskom frontu. Pogledajte RS, njihove partije se sukobljavaju, ali kada treba, svi su jedinstveni, rekao nam je Halkić.

Trenutno stanje u Krajini je takvo da većina stranaka učestvuje u zahtjevu za opoziv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića. Tri vijećnika SDP-a nisu potpisala zajedničku inicijativu, što ne znači da nisu za opoziv.

SAVEZNICI PROFITIRAJU

- SDP je opozicija u Kladuši. Većina je tamo formirana odmah poslije izbora, međutim ti neki koji su podržavali Abdića sada bi učestvovali u njegovoj smjeni, a mi im ne možemo do kraja vjerovati. Za SDP nema dileme, mi smo za smjenu načelnika koji je osuđeni ratni zločinac, a pogotovo jer ne dolazi više od pola godine na posao. Ipak, bojimo se da bismo svojim potpisom doprinijeli jačanju Abdića, jer kao i ranije sa hapšenjem i optužnicom, samo dolazi do homogeniziranja njegove podrške. Mi smo za to da se opoziv i referendum provedu do kraja, spremni smo za to glasati. Ali, da li su na to spremni i oni koji napuštaju savezništvo sa Abdićem zbog njihovih neispunjenih ciljeva i želja? Šta ako samo oni na kraju profitiraju? Ako na tom glasanju oni povuku svoje ruke, mi bismo bili osramoćeni i iskorišteni, pojašnjava Halkić.

On ističe da Abdić nije smio biti ni kandidat, a kamoli načelnik.

- Država Izbornim zakonom treba da riješi taj problem, da se politikom ne mogu baviti presuđeni ljudi sa kriminalnim djelima, ali sad kad su već tu, mi se moramo potruditi da u narednom periodu popravimo zakon, zaključio je predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić.