"Vatreni" su pobjedom nad Rusijom zaradili pravo bogatstvo

.
Plasman na Mundijal je vrijedan 12 miliona dolara i ta svota može samo rasti

 

Fudbalska reprezentacija Hrvatske je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, pošto je u odlučujućoj kvalifikacijskoj utakmici s 1:0 savladala Rusiju.

Potvrda je to kvalitete hrvatske selekcije, koja je osim sportskog uspjeha, zaradila i pravo bogatstvo. Naime, trijumf nad selekcijom Rusije je Fudbalskom savezu Hrvatske donio zaradu od čak 12 miliona dolara, što je iznos koji pripada svakoj reprezentaciji koja se plasira u Katar. 

I ta svota može samo da raste, ovisno o rezultatima na samom prvenstvu. Uz spomenutih 12 miliona dolara, plasman u osminu finala svakom sudioniku donosi još dva miliona, a četvrtfinale garantuje još šest miliona dolara. Polufinalisti će zaraditi 25 miliona dolara, treće mjesto je vrijedno 30 miliona. Srebro na Mundijalu donosi 40 miliona, a samo zlato će osim "Boginje", kako se zove trofej osvajača Svjetskog prvenstva, donijeti 50 miliona.

Inače, nagradni fond na Mundijalu u Kataru je oko 700 miliona dolara, što je za 22 posto više nego na prvenstvu u Rusiji iz 2018. godine.

FOTO: VEČERNJI.HR