Poljprivreda: Ukoliko ne kroz rebalans, pomoć će ići u budžetu sljedeće godine

krava
Prikupljaju se informacije i traženja iz ministarstava vezana za Budžet Unsko-sanskog kantona u narednoj 2022. godini.

Tu stvari teku onako kako i treba, projiciraju se zarada i potrošnja, pa su stvari poprilično jasne. Jasno nije međutim kada ćemo dobiti Budžet, s obzirom na političku pat poziciju, gdje niko nema čvrstih 16 ruku potrebnih za održavanje sjednica Skupštine.

I dok to traje, poljoprivrednici zbog toplotnog udara od ljetos bilježe gubitke. Kako su već u nekoliko navrata javno kazali, potrebna im je finansijska pomoć inače planirana kroz rebalans Budžeta, koji izvjesno je, neće se dogoditi...

Krajiška poljoprivreda bilježi porast u svim granama, posebno proizvodnji mlijeka koja je ove godine ima epitet rekordne. Bilo bi to sve i bolje da se ljetos nisu desili toplotni udari, koji su uzrokovali smanjenje proizvodnje.

Kako bi se ovaj problem prevazišao, te dao podsticaj poljoprivrednicima da nastave sa proizvodnjom, potrebno je oko milion i pol maraka. Sredstva poljoprivrednicima predviđena Budžetom za ovu godinu su potrošena na poticaje.

Kako su nam kazali naši sagovornici na ovu temu, a ministri su u Vladi USK, te poznaju ne samo stvarnu situaciju, već i mogućnosti finansijske pomoći poljoprivrednicima, ukoliko ne dođe do rebalansa, plan je da se ta sredstva poljoprivrednim proizvođačima isplate kroz Budžet iduće godine, da se pritom uvećaju u idućoj godini i da poljoprivrednim proizvođačima u svakom slučaju isplate ta sredstva.