Armin Memić – Ime za koje će se čuti

Foto: InMedia

Da je sanska dolina bogata talentima u svim sferama života ne treba mnogo govoriti. Posebno u sportskom dijelu koji je iznjedrio brojne svjetske asove koji porijeklo i korijene vuku iz našeg grada. Svi oni s ponosom predstavljaju i nose grb kako naše domovine tako zemalja iz okruženja.

Nema ljubitelja nogometa koji nije čuo za braću Handanović, Samira i Jasmina kao i Josipa Iličića, reprezentativce Slovenije, “Švicarca” Seferovića, Milinković-Savića, koji nastupa za reprezentaciju Srbije, našeg “Trupka” Ibričića i brojne druge. Svima njima zajednički nazivnik je Sanski Most, sigurno jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Obzirom na brojnu dijasporu koju čine naši sugrađani koje su životni putevi odveli od zapadne Europe i Australije do Skandinavije i Amerike možemo očekivati svake godine da čujemo za neko novo ime na svjetskom nivou, ime koje porijeklo veže za Sanu i njenih devet rijeka.

Upravo ovih dana u žiži sportske, prije svega nogometne javnosti je mladi Armin Memić, 17-godišnji mladić iz Austina, glavnog grada američke savezne države Texas. Armin od svoje četvrte godine trenira nogomet a početkom ove godine dobio je poziv za Internacionalni Balkan Soccer Kamp koji je okupio 34 supertalentirana mlada nogometaša iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Engleske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kamp se održan u turskoj Antaliji u organizaciji US Soccer Education iz Denvera i njenog direktora Murata Alibašića, pod stručnim nadzorom bivših nogometnih asova Zijada Švrakića, Omera Joldića, Admira Hasančića, Semjona Miloševića.

Upravo je Armin Memić jedno od imena koje je pobudilo najviše pažnje kod nogometnih stručnjaka u Antaliji. Njegovi roditelji Asim i Šehiza vode porijeklo iz Sanskog Mosta, nakon rata su se skrasili u Americi gdje je Armin i rođen. Inače, Armin je polivalentan igrač, visok 190 cm. U njegovom klubu u Americi koji je filijala Barcelonine omladinske škole kažu da je jednako dobar “u zraku” i “na zemlji”.

Prije mjesec dana reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je u američkom gradu Carlsonu i igrala prijateljsku utakmicu protiv domaće reprezenracije a u predigri te utaknice odigrana je utakmica mlađih kategorija sastavljenih od igrača našeg porijekla koji žive na američkom tlu i domaćih igrača iz Kalifornije. Nakon utakmice bivši argentinski kapiten i stručnjak Roberto Ayala koji prati mlade talente širom svijeta rekao je da je Armin Memić “prototip” savremenog igrača.

Da krv nije voda pokazuje primjer i Arminovog mlađeg brata Adina rođenog 2009. godine s kojim je američki profesionalni klub Austin FC već potpisao ugovor o stipendiranju i doveo ga u svoje redove.

Iako su rođeni u Americi gdje uživaju sve blagodati koje pruža najrazvijenija zemlja svijeta braća Memić imaju najveću želju da jednog dana zaigraju za neku od reprezentatavnih selekcija zemlje svojih roditelja, svoje “jedne i jedine” Bosne i Hercegovine.

Uz podršku koju pružaju roditelji, rad, trud i zalaganje koji pokazuju vjerujemo da će Armin i Adin ostvariti svoje nogometne snove i vrlo brzo postati još jedno prepoznatljivo sportsko ime poput imena sa početka ove priče.