Poljska senzacionalno razbila Italiju usred Rima i osvojila titulu prvaka Evrope u odbojci

.
Odbojkaši Poljske postali su prvaci Evrope nakon što su potpuno iznenađujuće u finalu savladali Italiju rezultatom 3:0, po setovima 25:20, 25:21 i 25:23.

Evropsko prvenstvo koje se igralo u četiri zemlje (Italija, Bugarska, Sjeverna Makedonija i Izrael) večeras je došlo do samog kraja. Finalnom utakmicom u Rimu stavljena je tačka na sjajan šampionat u kojem smo vidjeli brojna iznenađenja.

Prvo je danas reprezentacija Slovenije osvojila treće mjesto pobjedom nad Francuskom, da bi večeras u velikom finalu snage odmjerili Poljska i Italija.

Poljaci su u ovaj duel ušli kao autsajderi protiv domaćina finala usred Rima, ali se to ni u jednom trenutku nije osjetilo.

Prvi set u potpunosti su kontrolisali Poljaci i zasluženo ga priveli kraju u svoju korist, da bi u drugom dobili pravu dramu i rezultatske preokrete. Poljaci su pri vodstvu Italije 15:14 vezali sedam od osam narednih poena i došli do osvajanja drugog seta.

Najveću dramu vidjeli smo u trećem setu, gdje se Poljaci bolje snalaze u završnici i dolaze do velikog uspjeha. Iskoristili su drugu meč-loptu i rezultatom 25:23 u posljednjem setu došli do historijskog uspjeha.

Tako su srušili aktuelne evropske i svjetske prvake te priredili pravu senzaciju. Za Poljake je ovo druga titula evropskog prvaka u odbojci nakon 2009. godine.

 

Foto:Twitter/CEV