Šta se dešava s vašim tijelom ako pijete čaj svaki dan

čaj
U zavisnosti od vrste čaja, on može donijeti brojne benefite za vaš organizam, a neke generalne karakteristike ovog napitka i utjecaja koji ima mogu biti: unapređenje rada srca, poboljšanje kognitivnih funkcija, probave te opuštanje.

 

Čaj je jedno od najomiljenijih pića na planeti. Neki ga piju uz doručak, neki da se opuste prije spavanja, a neki ga poslijepodne ispijaju uz omiljene grickalice. S obzirom na to da ljudi širom svijeta konzumiraju ovaj napitak postavlja se pitanje koje vrste zdravstvenih koristi čaj može ponuditi i postoje li ikakve negativne nuspojave za njegovo ispijanje.

Većina ovih dobrobiti ili nuspojava povezana je s određenim vrstama čaja, ali postoji nekoliko karakteristike koje se za čaj mogu reći u generalnom smislu.

Na primjer, zeleni čaj je poznat kao jedna od najzdravijih vrsta čaja zbog svojih specifičnih antioksidansa, tako da može ponuditi određene prednosti koje drugi biljni čajevi možda nemaju. Eat This Not That uz pomoć nutricionista kreirao je listu generalnih karakteristika kako ovaj napitak može utjecati na vaš organizam.

 

Može pomoći vašem srcu

Buđenje uz šoljicu čaja ili uživanje u šolji prije spavanja može biti više od samo zadovoljavanja vaših želja. U stvari, malo čaja može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Određeni čajevi, kao što su crni čaj, zeleni čaj i čaj od hibiskusa, povezani su s poboljšanjem zdravlja srca i mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju razine LDL kolesterola i poboljšanju ukupne kardiovaskularne funkcije.

 

Poboljšava vašu kognitivnu funkciju

Oni koji piju zeleni čaj bit će sretni kada čuju da njihova navika pijenja čaja možda daje poticaj njihovom mozgu. Ovaj čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja djeluje sinergistički s kofeinom kako bi pružila glatkiji i trajniji energijski poticaj, poboljšavajući budnost i kognitivne funkcije.

 

Može pomoći kod probave

Kada se borite sa želučanim tegobama ili probavom, određeni čajevi vam mogu pomoći da se opustite. Biljni čajevi poput kamilice, paprene metvice i đumbira podržavaju zdravlje probave i pomažu u ublažavanju simptoma nadutosti i mučnine.

Ne samo da čaj može odmah pomoći u poboljšanju probave, već može pomoći i kod zdravlja crijeva i probave s vremenom.

 

Dodatna doza kofeina

Neki čajevi, ovisno o vrsti, sadrže pristojnu količinu kofeina. Čajevi poput crnog, zelenog i oolonga sadrže kofein, dok su biljni čajevi potpuno bez kofeina. Ako znate da ste osetljivi na kofein, možda biste želeli da vodite računa o vrsti čaja koji pijete i u koje doba dana odlučite da napravite pauzu za čaj.

 

Može vam pomoći da se opustite

Čaj od kamilice, koji se pravi od osušenih cvjetova kamilice, posebno se koristi za spavanje i umirivanje. Ovaj čaj je poznat po svojim umirujućim efektima zbog prisustva apigenina, antioksidansa koji se vezuje za određene receptore u vašem mozgu, smanjujući anksioznost i podstičući opuštanje.

Kad se radi o vašem snu, popiti čaj od kamilice prije spavanja može se poboljšati kvalitet i trajanje sna, zahvaljujući svojim sedativnim svojstvima koja mogu izazvati osjećaj pospanosti.