Ako večeras Barcelona pobijedi, evo koliko će zaraditi

.
Barcelona je dva kola prije kraja grupne faze osigurala prolazak skupine Lige prvaka. Ipak, večeras u zadnjem kolu, od 20:55 na Camp Nouu protiv Juventusa, koji je također prošao grupu, nikako ne igra samo za prestiž

Barceloni, naime, prijeti bankrot. Zato joj je svaki euro bitan kako bi izbjegla financijsku propast, a pobjedom u večerašnjoj utakmici zaradila bi 2.7 miliona eura. Do jučer bi to Barceloni bila sića, a danas je veoma važan iznos klubu koji se od rasipnog milijardera pretvorio u obesparenog štedišu.

Prošle sedmice je Barcelonin privremeni predsjednik Carles Tusquets objavio kako bi prodao Lionela Messija da je od Josepa Bartomeua poziciju preuzeo ranije, u vrijeme prijelaznog roka, jer bi takav potez "imao financijskog smisla u situaciji u kojoj se Barcelona sada nalazi". Dodao je i da igrači neće dobiti do sada redovne januarske isplate. Igračima Barcelone su se od početka pandemije koronavirusa dva puta smanjivale nevjerojatno visoke plaće. 

Međutim, sve ove mjere štednje nisu dovoljne, posebno jer Barcelona nema igrača kojeg može prodati za značajan iznos i tako zaraditi na njegovoj prodaji i uštedjeti na njegovoj plaći. Zato je Liga prvaka ove sezone jedini sportski i financijski uspjeh Barcelone, slamka spasa.

Barcelona je plasmanom u grupnu fazu zaradila 15.25 miliona eura. Bod u skupini donosi 900 hiljada eura, a Barca ih je savršenim učinkom, pobjedama u svih pet utakmica, osvojila 15 te tako zaradila još 13.5 miliona eura. Plasman u nokaut-fazu donio joj je i bonus od 9.5 miliona eura.

Večerašnja pobjeda protiv Juventusa donijela bi Barceloni još 2.7 miliona eura te tako njenu zaradu od Lige prvaka ove sezone zaokružila za samo dva mjeseca na čak 40.95 milijuna eura. To je ekvivalent one spomenute unosne prodaje koja nedostaje Barceloni te iznos koji je trenutno održava na životu.