Ćiro Blažević otvorio dušu za "Avaz": Ne znam hoću li još jednom moći doći u svoj Travnik

.
Svim svojim Bosancima, naravno i Hercegovcima, šaljem prijateljski stisak ruke, voli vas vaš Ćiro, poručio je nogometni stručnjak

Legendarni Travničanin Miroslav Ćiro Blažević (87) uskoro bi trebao doputovati u rodni grad, gdje je planirano snimanje dokumentarnog filma o njegovom djetinjstvu, objavio je jučer zagrebački „Jutarnji list“. Povodom toga, razgovarali smo s nekadašnjim selektorom nogometne reprezentacije BiH.

Dokumentarni film

- Planirano je da dođem u Travnik, ali ne znam hoću li moći - sjetnim glasom rekao je jučer Ćiro Blažević u razgovoru za „Avaz“, te ponovio:

- Ne znam hoću li moći... Zavisi i od doktora, hoće li me pustiti? U svakom slučaju, svim svojim Bosancima, naravno i Hercegovcima, šaljem prijateljski stisak ruke. Voli vas vaš Ćiro.

Trener svih trenera sportskoj novinarki Romani Eibi dao je pristanak za snimanje dokumentarca, koji bi trebao režirati Ivan Živković.

- Romana Eibi je posebna osoba u mom životu, ona je insistirala da idem, a ja teško mogu njoj odoljeti, pa i ako trebam pristati na rizik da ću umrijeti u Travniku i da me tamo zakopaju. Radije bih da me zakopaju u Zagrebu, jer ipak sve najvažnije dugujem Zagrebu - izjavio je Blažević za „Jutarnji list“.

Njemu je Travnik asocijacija na djetinjstvo, mladost, ali i siromaštvo. No, često ističe da je to i najupečatljivije doba, ali i temelj svega onoga što je poslije postigao u životu.

- Da nisam prošao sve te tegobe, ne vjerujem da bih mogao odoljeti svim iskušenjima koja sam imao poslije. Tako da Travnik ostaje temelj na kojem stvorio jednu trampolinu da bih mogao malo skočiti i odskočiti dalje - istakao je Ćiro.

Borim se

Inače, Ćiro se već dugo godina bori s karcinom, tako da jučer i nije bio za razgovor. No, nije nas odbio, kao ni bezbroj puta ranije. I u dobru i u zlu...

- Borim se, borim se nadljudskim snagama... Hemoterapija mi je poremetila mnoge vitalne stvari i vrlo često se bavim mišlju kako bi bilo najlakše da odem. Cijeli život je borba i mene to nije mimoišlo, ali sreća je da sam u toj borbi imao i stanovite rezultate. Da bih došao do toga, rekli bi katolici, prošao sam kalvariju. Ali, da budem iskren, nisam očekivao ovo sve - potištenim glasom konstatirao je Ćiro.

Uvijek je do vođe

Neizbježna tema s nekadašnjim selektorom naše reprezentacije bili su posljednji neuspjesi izabranika Ivajla Peteva (Ivaylo).

- Ja sam sada u dobi kada želim kazati nešto afirmativno. No, u ovom trenutku je teško reći nešto pozitivno jer smo podbacili. Nadam se da oni koji su za to zaduženi imaju uvid u sve i da će reagirati na pravi način. Uvijek je do vođe. A najvažniji čovjek jedne reprezentacije je selektor - rekao je trener svih trenera.