Iz Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine demantovali predsjednika Tekvondo saveza RS

.
Predstavnici olimpijskog tekvondoa iz Tekvondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih. rekao je Šarić

Tekvondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT - olimpijski tekvondo sport, objavio je demant na izjavu predsjednika Tekvondo saveza RS i člana predsjedništva Tekvondo saveza BiH Branislava Njegovana, te obavještava cjelokupnu javnost da je do neizdavanja viza za članove tekvondo reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu je savez i obavješten od strane organizatora.

 

Procedura izdavanja

Njegovan je kazao u javnim istupima da vize nisu dobili samo članovi reprezentacije koji dolaze iz jednog bh. entiteta, što nije istina. U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene.

 

Katarina Kraišnik je članica Tekvondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Tekvondo saveza Federacije BiH, te ni na koji način nije povezana sa Tekvondo savezom RS. Predsjednik Tekvondo saveza FBiH i član predsjedništva Tekvondo saveza BiH Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su one u proceduri izdavanja.

 

- Predstavnici olimpijskog tekvondoa iz Tekvondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih. Tekvondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija. Tekvondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se savez nalazi, istakao je Šarić.

 

Članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza, te savez nije imao potrebe aplicirati za njih.

 

Vrhunski rezultati

Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize, a napominjemo da je trener Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita. S obzirom da Zorana Sandić putuje u četvrtak (sutra), još postoji mogućnost da se njena viza preuzme.

 

- Izražavamo nadu da će najbolji predstavnici tekvondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate, saopćeno je iz Tekvondo saveza Bosne i Hercegovine.

Izvor: