Panathinaikos u spektakularnom finalu srušio Real i Musu s evropskog trona

c

Košarkaši Panathinaikosa uspjeli su s evropskog trona skinuti branitelja titule Real Madrid pošto su u večerašnjem finalu Eurolige slavili rezultatom 95:77.
Finale u berlinskoj Uber Areni bilo je pravi spektakl, a posebno impresivan bio je početak utakmice u kojem se igralo "bez odbrane" s velikim brojem koševa.

Real Madrid je znatno bolje ušao u meč i u ranoj fazi duela imao dvocifrenu prednost od 12 poena. Naš Džanan Musa briljirao je na startu partije i prvi je igrač koji je stigao do dvocifrenog broja poena već u finišu prve četvrtine.

Panathinaikos se budi tek u finišu druge četvrtine kada pravi seriju i dolazi do rezultatskog priključka. Na odmor se otišlo rezultatom 54:49.

Na startu drugog dijela Kostas Sloukas pogađa trojku i Panathinaikos se potpuno vratio, da bi do prvog vodstva stigao u petoj minuti treće četvrtine (58:56).

Tada su uslijedili problemi za Madriđane. Panathinaikos je fantastičnom igrom u odbrani izluđivao Real, a Chus Matteo je pokušao uvođenjem trojice veterana u igru, koji su uvijek tu kada ih ekipa treba.

Ipak, ni to nije dalo rezultat, a s velikom dramom ušli smo u posljednju četvrtinu.

Kendrick Nunn i Kostas Sloukas zablistali su na startu četvrte četvrtine, a tada Panathinaikos pravi sjajnu seriju i dolazi do devet poena prednosti.

Uslijedile su minute besprijekorne igre Sloukasa koji je pogađao trojke i vodio svoj tim. Na kraju je Panathinaikos uspio osvojiti titulu koja se čak 13 godina čeka u ovom grčkom velikanu za pravu ludnicu u Uber Areni u Berlinu.

Nema dileme da će se i u Atini večeras slaviti tokom cijele noći. To je za Panathinaikos sedma titula prvaka Evrope, ovoga puta predvođeni sjajnim Erginom Atamanom.

Sloukas je postigao 24 poena, Nunn 22, a Lessort 17 u pobjedničkom timu. Musa je bio najefikasniji u Realu sa 15 poena i pružio je odličnu partiju dok je bio na terenu, ali se čini da ga je trener izvlačio iz igre u momentima kada to nije trebao te da tu leži jedan od razloga poraza Kraljevskog kluba.