Heftičnjak: Austrija ostala bez Kurza, nama ostali naši ''kurzi''

heft116

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Kurz nakon ostavke: Moja zemlja mi je važnija od mene samog

U ozbiljnim demokratskim zemljama donose se ozbiljne odluke. Tamo niko nije iznad zakona, niti iznad države. Jednostavno imaju zakoni, ali postoji integritet i politička odgovornost koja se podrazumijeva. Tako je u Austriji nakon prvih akcija tamošnjih istražitelja o korupciji, austrijski kancelar Sebastian Kurz odmah podnio ostavku. – Moja zemlja mi je važnija od mene samog. Ono što je potrebno sada jesu stabilni uslovi. Želim napraviti prostor da se spriječi haos, a osigura stabilnost – rekao je Kurz u televizijskom obraćanju uživo u uredu kancelara u Beču. Ured tužioca pokrenuo je istragu protiv Kurza i njegovih bliskih saradnika zbog sumnje za korupciju i zloupotrebu položaja.

Proces je doveo do krize vlasti. Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg preuzet će dužnosti nakon ostavke Kurza. Evo kod nas, Fadil Novalić (SDA) i njegova zamjenica, ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ BiH) već mjesecima jutra provode na sudu, a poslijepodneva vode nelegalnu i nelegitimnu Vladu FBiH (jer je van mandata već tri godine), i smiju nam se u lice. Ovo je samo najočitiji primjer, ali imamo ih u Bosni i Hercegovini koliko hoćete. Od Čovića, izgubljenih papira od tužilaštva do suda, preko Dodika i njegove pozlaćene ikone, Radovana Viškovića za kojeg se sumnja da je učestvovao u premještanju masovnih grobnica oko Srebrenice, pa do Izetbegovića i diploma njegove supruge i njegovog privatnog tajnog agenta, 008... Svi bi oni trebali otići. U nepovrat. Jedino tako ova zemlja ima šansu da preživi. Zato je Austrija ozbiljna, a Bosna i Hercegovina zemlja koja tek treba da demokratski prohoda... 

 

Ambasador Amerike u BiH: Korumpirani pojedinci će snositi odgovornost za svoje činjenje

Da bi se stvari u našoj državi mogle pomjeriti sa mrtve tačke, nagovještavaju potezi Američke administracije. Nakon Palmera i Escobara, ekipira se tim kako za sankcije, tako u našu državu ekspresno dolazi i novi ambasador. Amerika će nema sumnje krenuti agresivnije i odlučnije u rješavanje otvorenih pitanja u BiH, a kako bi sklonila maligne uticaje naših susjeda, Srbije i Hrvatske, ali i globalno zaštiti svoj interes od Rusije i Kine. Naravno, Amerika čeka da ih Evropa prati u toj strategiji, a Velika Britanija je već dala svoj pristanak. Tako se još uvijek aktuelni ambasador SAD u BiH Eric Nelson sastao sa ambasadorima i drugim predstavnicima ambasada Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi diskutovali o sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će obezbijediti da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela radi bolje budućnosti za sve građane BiH. Posvećenost Ambasade SAD tome da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela ogleda se i u preduzimanju novih koraka u smislu poništavanja postojećih ili odbijanja izdavanja novih viza, kako poslovnih tako i turističkih, za putovanja u Sjedinjene Države onim pojedincima koji su umiješani u korupciju. I greška bi bila usmjeriti sankcije na Dodika, nego one moraju biti proširene i na druge političke lidere u našoj zemlji koji su također ogrezli u korupciju. Bez milosti!

 

Šepić: Tužilaštvo BiH trebalo bi zaustaviti Dodikovo političko ludilo

 

Milorad Dodik ne prestaje da divlja. Njegovo političko ludilo može izazvati haos. Svjestan je Mile da mu se bliži kraj, pa je sve divljiji, ali će time samo ubrzati svoj pad. – Milorad Dodik odavno je izašao van političkih okvira, zakona i Ustava ove zemlje, a posljednji njegovi javni nastupi govore o njegovoj nervozi i skorom odlasku, kazao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, u saopćenju. – Svaka nadležnost Bosne i Hercegovine ima uporište u zakonima, za koje su glasali SNSD i ljudi Milorada Dodika, te je jasna ustavna i zakonska procedura kako se to mijenja. Entiteti po Ustavu ne mogu mijenjati državne zakone i Ustav, to je posao Parlamentarne skupštine BiH. Šepić je dodao  da bi Tužilaštvo BiH trebalo zaustaviti Dodikovo političko ludilo. – To je zakonska obaveza. Nema sumnje da se bliži Dodikov politički kraj, te je njegova nervoza blizu kulminacije. Amerika i čitav demokratski svijet trebaju stati na stranu BiH i njenih zakona i pomoći da se ukloni i Dodik i svi ovi za koje se spremaju sankcije.

 

Drugi Kongres DF-a- nema novina i promjena- Komšić ostaje predsjednik

Nako što je 11 godina proveo u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Željo Komšić se dosjetio da ''treba praviti građansku državu''. Ovaj vječni opozicionar koji je vlast sa SDA, izabran je na drugom Kongresu Demokratske fronte za predsjednika stranke koja u svom službenom imenu ima i ime Željka Komšića. Dakle, ''Demokratska fronta Željko Komšić'', kako se punim imenom zove ova stranka, sastala se da bi nam držali lekciju o patriotizmu, o štetnosti nacionalističkih politika, zaboravljajući da su oni bili i ostali ključni faktor uspostave vlasti SDA-HDZ-SNSD, čime su legitimirali etno-politiku kao dominantnu. Osim što su na Kongresu reizabrali čovjeka čije ime je i u službenom imenu stranke, usvojen je novi Statut Demokratske fronte, izabran sastav Glavnog i Nadzornog odbora, te usvojena programska deklaracija stranke ''Za građansku državu''. Naravno, da ne zaboravimo Željko Komšić nije imao protukandidata. Koaliranje sa SDA, izdaja građanske države (za koju su sad kao napravili i deklaraciju), i potpuna homogenizacija u hrvatskom izbornom korpusu, nešto je što ostaje iza trećeg mandata Željka Komšića. Niko ne smije da kroji zakone tako da bi se onemogućilo da neko poput ŽK bude kandidat za bilo koju funkciju, ali da on sam vjeruje u građansku državu i njemu budućnost, Željko Komšić bi sam donio odluku da ne bude kandidat za bilo što. Više štete nego koristi. A od njegove galame, samo nacionalisti profitiraju.  

 

Gradonačelnik Prijedora ipak nije podnio ostavku: Radi li se o neposluhu Dodiku?

Ovo je sedmica u kojoj smo svjedočili skandalu čiji je glavni akter gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. Procurile fotografije kako vrli gradonačelnik guta tablete u raznim bojama, pa se diglo rukovodstvo SNSD-a da Pavlović podnese ostavku. Onda je on to i najavio, jer je htio da ispoštuje zahtjev Milorada Dodika, pa onda nešto kalkulirao i rekao da ima neki ''proceduralnih problema'' oko ostavke. Umjesto da obavijesti CIK o okončanje mandata, Pavlović je u petak ponovo stigao na svoj posao. I onda drama, uz Pavlovića je navodno stao kompletan Gradski odbor SNSD-a i tako se suprotstavio ultimatumu predsjednika stranke Milorada Dodika koji je pozvao Pavlovića da momentalno podnese ostavku nakon što su u javnost procurile navodne njegove fotografije na kojima se vidi kako pije veliku količinu tableta i povraća te leži pored WC šolje. Sutra u 17 sati ispred Gradske uprave u Prijedoru će biti održani i protesti podrške Daliboru Pavloviću u organizaciji lokalnog SNSD-a. Kako će na ovo reagovati sami vrh stranke ostaje da se vidi, ali je dobro poznato da je SNSD jedva preuzeo vlast od DNS-a u ovom gradu, poznatom kao "bastionu DNS-a".

 

Putovanje u Kazahstan po stranačkoj liniji i zašto su prvotimcima odbijene vize

Buru negodovanja javnosti u BiH izazvala je vijest da čak šest naših prvotimaca koji su trebali otputovati u Kazahstan na utakmicu nisu dobili vize. Naknadno je dvojici od njih ipak odobreno putovanje, ali je ostala velika dilema zašto je do ovoga uopće došlo. Pitanje je o ovome postavio i Marko Topić, nekadašnji reprezentativac naše države gostujući na jednoj televiziji. Na pitanje novinara da li je propust Fudbalskog saveza BiH što pojedini igrači nisu otputovali na današnji izuzetno bitan meč u Kazahstanu, Topić je poručio kako bi on volio da novinari istraže listu putnika koji su išli na ovaj put. “Ne znam šta da kažem, da je traženo 30 viza bilo bi lakše, 66 osoba putuje na utakmicu, ja ne znam da li smo mi Brazil, Španija, Njemačka da putujemo na utakmicu sa toliko ljudi?

Da je Topić u pravu i da sa pravim razlogom postavlja ovo pitanje i poziva novinare da istraže ko je tih 66 osoba koje su bile na spisku putnika za Kazahstan, govori i fotografija koju je na svome FB podijelio Adis Misaljević, iz Cazina. Adis je zamjenik predsjedavajućeg gradskog vijeća Cazin, kadar je lokalne A-sda/ NES stranke, a na slici je sa potpredsjednikom Nogometnog saveza BiH Irfanom Durićem, koji je i zastupnik u Parlamentu FBiH, ranije optužen za korupciju j namještanje utakmica, također kadar A-sda/ NES stranke. Kad znamo da osim njih, u vrhu saveza je jos i Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, također kadar A-sda/ NES stranke onda je jasna ogorčenost pravih sportista i navijača naših Zmajeva u kakvom se stanju nalazi danas naša reprezentacija i sport u cjelini.

 

Preminuo ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić

U Mostaru je ove sedmice preminuo Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH. Mandić je već dvadesetak dana bio hospitaliziran u mostarskoj zdravstvenoj instituciji, a nalazio se u teškom zdravstvenom stanju.

Bio je hronični srčani bolesnik, a ranije je imao i moždani udar od kojeg se nije u potpunosti oporavio. Mediji su ranije pisali da postoje veliki probleme u liječenju sad predstavljalo je otkazivanje bubrega. Vjekoslav Mandić rođen je 1959. godine u Konjicu. Medicinski fakultet je završio 1985. godine.

Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Od 2015. godine obavljao je posao federalnog ministra zdravstva. Nakon Mandićeve smrti, Federalna vlada trenutno nema čak tri ministra (rahmetli Salko Bukvarević je preselio, a ministrica obrazovanja Elvira Dilberović je imenovana za ambasadoricu), dok je četvrti ministar, Aljoša Čampara, zakleti protivnik te iste vlade i član NIP-a. A ovi ostali su ionako u sukobu interesa ili na sudu...