Austrija planira reformu socijalnih naknada za migrante

sa

Ministrica integracije Susanne Raab planira reformu socijalnih naknada za migrante. Njih treba unaprijediti tek nakon određenog vremenskog razdoblja.

Govor kancelara Karla Nehammera (ÖVP) o stanju nacije još uvijek ima utjecaja na unutarnju politiku Austrije. U nedjelju se oglasila i ministrica za integraciju Susanne Raab koja je nagovijestila novu regulaciju socijalnih naknada za migrante. Prema ministrici integracije Susanne Raab, nova regulacija socijalnih naknada, kako je kancelar Karl Nehammer naveo kao cilj u svom govoru, smanjila bi ilegalne migracije i rezultirala bržom integracijom migranata koji već legalno borave na tržištu rada.

“Europa, a posebno Austrija, posebno su privlačni za ilegalne migracije zbog svojih visokih društvenih koristi. Današnje migracije su sutrašnja integracija, a broj imigranata ima izravan utjecaj na integraciju”, kaže Raab.

“Reforma socijalnog sustava s jednim ‘međurazdobljem’ prije naknada značajno bi smanjila dolaske samo zbog socijalnog sustava, a ujedno donijela brži ulazak na tržište rada”, uvjerena je političarka.

Prema riječima kancelara Nehammera, socijalne naknade trebale bi se u cijelosti isplatiti samo ako boravak u Austriji traje pet godina. Za Raab bi to također imalo utjecaja na one imigrante koji su već u Austriji i koji su sposobni za rad: “Znamo da posebno izbjeglicama trenutno treba jako dugo da uđu na tržište rada. Reorganizacija socijalnog sustava mogla bi dati poticaj za brži rad na neovisnosti, a time i za integraciju”, zaključuje Raab.

Foto:Ilustracija