Čak 11 država u Evropi ne priznaje bh. vozačku dozvolu

r

Nakon 16 godina Vlada Italije udovoljila je zahtjevu BiH za uzajamnim priznavanjem u oblasti zamjene vozačkih dozvola. Sporazum su u Sarajevu potpisali ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

Ministar Forto je kazao da se nada da će i druge evropske države pratiti primjer Italije i na isti način unaprijediti saradnju. A o kojim se državama radi?

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kazali su za Fokus da vozačke dozvole Bosne i Hercegovine nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, Kipru, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Irskoj, Sloveniji, Švedskoj i Švicarskoj. Na ovom spisku je i Španija, ali je izgledno da će ta zemlja biti prva sljedeća sa kojom će biti potpisan sporazum. Predsjedništvo BiH svoj dio posla završilo je prije dvije godine, a sada se čeka odgovor iz Španije.

Iznenada otkazali pregovore

– Predsjedništvo BiH na 26. redovnoj sjednici održanoj 17. maja 2022. godine donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma između BiH i Kraljevine Španije o obostranom priznavanju i zamjeni nacionalnih vozačkih dozvola i ovlastilo ministra komunikacija i prometa za potpisivanje. Putem diplomatskih kanala uputili smo poziv drugoj ugovornoj strani za organizaciju potpisivanja Sporazuma, na koji još uvijek čekamo odgovor – kažu u Ministarstvu.

U fazi usaglašavanja već godinama su sporazumi sa Albanijom i Nizozemskom. Inicijativa Albaniji podnesena je još 2013. godine i bili su zakazani pregovori predstavnika dvije zemlje, ali je albanska strana otkazala sastanak samo nekoliko dana prije dogovorenog termina.

– Ovo pitanje je ponovo aktuelizirano 2022. godine, kada smo proslijedili Nacrt sporazuma i sve relevantne informacije u vezi sa nastavkom aktivnosti na zaključivanju Sporazuma. Očekuje se povratna informacija druge ugovorne strane – navode u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Što se tiče Nizozemske, posljednja informacije iz te zemlje dostavljena je bh. strani 22. februara 2022. godine, a glasila je da “još razmatraju ovo pitanje”. U obrazloženju je navedeno da Ministarstvo pravde Nizozemske analizira usklađenost sistema zaštite ličnih podataka u BiH sa sistemom zaštite ličnih podataka u Evropskoj uniji. To je, po njihovom mišljenju, od ključnog značaja za ispunjavanje pretpostavki za zaključivanje Sporazuma.
Njemačkoj upućen dodatni zahtjev

Istovremeno, BiH i od Njemačke čeka zvaničan odgovor na zahtjev da se omogući međusobno priznavanje kategorija BE, C, CE, D i DE te potkategorija B1, C1, C1E, D1, D1E vozačkih dozvola.

BiH i Njemačka su prethodno, 10. februara 2015. godine, potpisale Zajedničku deklaraciju o namjeri Saveznog ministarstva saobraćaja i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine o postupku zamjene vozačkih dozvola. Ovom deklaracijom data je mogućnost zamjene vozačkih dozvola kategorije A i B i potkategorije A1 bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita.

I za kraj spisak zemalja koje ne želi pregovarati sa BiH o ovom pitanju.

– Ministarstvo komunikacija i prometa BiH iniciralo je zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa: Grčkom, Kiprom, Moldavijom, Maltom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom.

Proces usaglašavanja teksta sporazuma sa navedenim državama nije započeo jer ne postoji spremnost druge ugovorne strane za otvaranje pregovora – rečeno je Fokusu u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.