Austrija: Vlada usvojila Zakon o naknadi cijene električne energije

sa

Federalna vlada je u Vijeću ministara usvojila Zakon o naknadi cijene električne energije. Zakon uključuje subvenciju putem koje bi tvrtke koje moraju plaćati posebno visoke cijene certifikata trebale biti oslobođene do 75 posto neizravnih troškova naknade za CO2. Tvrtke koje proizvode proizvode poput kožne odjeće, drva, papira, čelika ili kemikalija mogu se prijaviti za financiranje.

Zahtjevi se mogu podnijeti za dio godišnje potrošnje električne energije iznad 1 GWh. Rok za prijavu počinje 1. siječnja i završava 30. lipnja 2023. Austria Wirtschaftsservice GmbH bit će povjerena obrada financiranja.

Tvrtke koje se prijave za financiranje obvezne su provesti neovisni “energetski audit” za energetsku učinkovitost ili to učiniti u sklopu certificiranog sustava gospodarenja energijom ili upravljanja okolišem kao što je EU sustav za okolišne revizije i provesti ga u “razumnom roku” .

U Gospodarskoj komori izglasani zakon vide kao “međukorak” u energetskoj problematici i pozitivan za velike, elektroenergetski intenzivne tvrtke. Pravni okvir za državne potpore izradila je Europska komisija 2013. godine i trajat će do 2030. godine.

Stoga je dobro da ga Austrija, kao i većina drugih zemalja EU-a, sada koristi. Glavni tajnik Gospodarske komore Karlheinz Kopf pak kritizira činjenicu da je naknada predviđena samo za godinu dana: “Razočaravajuće je što Austrija ne postupa kao Njemačka i koristi puni rok, jer je potrebna dugoročna perspektiva, posebno u vrijeme visokih cijena energije.”