Austrijski ugostitelj: Nudim plaću od 1900 eura, ali radnike ne mogu naći

.
Čini se da austrijski ugostitelji muče pravu muku s pronalaskom radne snage, posebno školovanih gastronomskih djelatnika. Takva priča dolazi i iz Gornje Austrije. 19 godina gostionica “Backhendlstation” u Ennsu, Gornja Austrija (okrug Linz-Land) popularno je odredište mnogih mještana i turista. No, u nedjelju je vlasnik Jürgen Lichtl (41) šokirao svoje vjerne goste, piše dnevni list Heute.

Dragi prijatelji / gosti, zbog nedostatka osoblja i povezane neizvjesnosti u planiranju, trenutno moramo zatvoriti našu restoransku djelatnost.”, pisalo je u objavi na službenoj stranici restorana.

 

Unatoč tome što je nudio plaću i od 1900 eura netto, vlasnik tvrdi da mu je bilo teško naći pouzdane zaposlenike. “Nije mi bilo lako prvi put zatvoriti gostionicu, ali jednostavno nisam imao drugog izbora. Nedostaje mi osoblje, sve bi morao raditi sam i to naravno nije moguće.”, rekao je Lichtl za austrijske novine.

 

Ljeti je posao išao jako dobro do godišnjeg odmora. “Naš je restoran uvijek bio dobro posjećen, a zahvaljujući sezonskim radnicima uvijek smo imali između osam i deset zaposlenih na licu mjesta. Nije bilo problema upravljati kuhinjom i ugostiteljstvom”, kaže Lichtl.

 

No odlaskom sezonskih radnika nastali su i problemi. Jedan je zaposlenik dao otkaz prije dva tjedna, a od dva praktikanta jedan je na bolovanju. No, čini se da priča iz Gornje Austrije nije rijedak slučaj, sve više ugostitelja traži zaposlenike, a mnogi od njih i više od nekoliko mjeseci.