Bh. meteorolozi najavili novi snijeg u ovim dijelovima BiH

J

Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili su snijeg tokom noći sa subote na nedjelju u dijelovima Bosne i Hercegovine.

“Došlo je do porasta oblačnosti širom zemlje uz lokalno slabiju kišu. Do kraja dana, a glavninom večeras i u noći na nedjelju (21. april) padavina će biti u većem dijelu zemlje. U nizinama kiša, na planinama snijeg. U noći na nedjelju padom temperature snježna granica će se spuštati, pa tako u jutarnjim satima nedjelje susnježice i snijega prolazno može biti u zapadnoj, sjeverozapadnoj i centralnoj Bosni na nadmorskim visinama od oko 400 m”, naveli su na Facebook stranici BHMeteo.

Dodaju kako Hercegovinu očekuju kiša i pljuskovi uz koje na jugu može i zagrmiti, a na planinama je moguća susnježica i snijeg.

 


Kako kažu, najviše padavina se očekuje u dijelovima zapadne, sjeverozapadne, centralne i istočne Bosne.


“Tu se očekuje se većinom 5 do 15, lokalno do oko 20 l/m2, u planinskim predjelima do oko 30 l/m2. Ako količine padavina pretvorimo u snijeg, planine kao što su Vlašić, Grmeč i njihova okolica bi mogle dobiti 10 do 20 cm novog snijega. Treba istaći da će pojedina mjesta proći bez padavina ili uz sasvim mizerne količine”, dodaju.

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme se nastavlja i u nedjelju tokom dana. Lokalno kiša i pljuskovi. Na nadmorskim visinama iznad 700 m susnježica i snijeg.

“Prestanak padavina u večernjim satima nedjelje i u noći na ponedjeljak uz djelimično razvedravanje. Dnevna temperatura u nedjelju 4 do 10, na jugu do 16 Stepeni Celzijusa. Slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar”, naveli su iz BHMeteo.
Pogledajte na ovom linku.