fbpx BURNO U PARLAMENTU FBiH | Jusufović nakon što nije prošla inicijativa o kontroli FUP-a: Ovdje neko želi mrak i policijsku državu!

BURNO U PARLAMENTU FBiH | Jusufović nakon što nije prošla inicijativa o kontroli FUP-a: Ovdje neko želi mrak i policijsku državu!

Home

BURNO U PARLAMENTU FBiH | Jusufović nakon što nije prošla inicijativa o kontroli FUP-a: Ovdje neko želi mrak i policijsku državu!


13:20

Klub HDZ 1990 tražio je da se na dnevni red uvrsti rezolucija o boračkim pravima koji traži Savjet branilaca FBiH, a čiji se pripadnici nalaze ispred zgrade Federalnog parlamenta. Podršku su dali Klub SDP-a i DF-a.

Predsjednik Kluba HDZ-a Jozo Bagarić izrazio je protivljenje ovom prijedlogu uz obrazloženje da je nije razmatrao nadležna tijela u HNS-u.

Čelnik Doma Edin Mušić (SDA) kazao da do danas nije stigao inovirani tekst navedene rezolucije, nakon čega je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović zatražio pauzu od 30 minuta.

11:20

Predstavnički dom nije izglasao inicijativu poslanika SDP-a i lidera ove stranke Nermina Nikšića o provođenju parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu ministar Aljoša Čampara (SDA) i Federalne uprave policije, čiji je direktor Dragan Lukač.

Za ovu inicijativu glasalo je 44 poslanika, 19 je bilo suzdržano, a 8 protiv.

Prema obrazloženju, ove inicijative već duže od dvije godine u Parlamentu FBiH ne postoji Nezavisni odbor, kao civilni organ, koji treba da kontrolira rad FMUP-a i FUP-a. Dakle, oni funkcioniraju bez bilo kakvog oblika građanskog nadzora. Ovu inicijativu su podržali klubovi SDP-a, DF-a, te SBB-a, HDZ-a 1990, SBiH, te BPS-a.

Poslanici SDA su bili suzdržani, a dijelom i protiv, jednako kao i Klub HDZ-a. Poslanik SBB-a Munib Jusufović burno je reagirao.

- Ovo je preozbiljno pitanje. Ovo je pitanje da li smo za zakon ili ne. Da li smo za policijsku državu, mrak ili smo protiv toga! Pitanje Nezavisnog odbora je ozbiljno pitanje. Vi hoćete totalno bezakonje - poručio je Jusufović pojedincima u Klubu SDA.

Nikšić se prethodno osvrnuo na reakcije navedenih institucija nakon što je on ovu inicijativu objelodanio.

- Dobio sam niz poziva uposlenika Ministarstva, koji govore o tome da je situacija gora od toga nego što se može zamisliti. Reakcija FUP-a je bila takva da se pokušalo to svesti na personalni nivo, ali to govori koliko su u pravu svi oni koji ukazuju na nezakonitosti i nestručnost. S obzirom na to da nema Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe, ko kontrolira FUP i njenog direktora? Da li to znači da su sve istrage koje su vršili u proteklom periodu nezakonite? Zašto se isti aršin ne primjenjuje i na direktora FUP-a Dragana Lukača kada je riječ o odlasku u penziju? Dobio sam niz informacija o nezakonitom korištenju naknada za odvojeni život, o nezakonitom prisluškivanju, o krađi automobila - kazao je, između ostalog, Nikšić.

10:58

Poslanici su većinom prihvatili inicijativu poslanice SBB-a Anele Šestić-Begović, koja je tražila da se u članku 69.

Zakona o radu doda novi stavak 4., kojim bi roditeljima djece oboljele od malignih bolesti bila omogućena naknada plaće do punog iznosa za vrijeme korištenja bolovanja radi intenzivne njege i brige o djeci.

Za ovu inicijativu glasala je većina od 61 poslanika.

10:46

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je glasanjem o inicijativi poslanika DF-a Mahira Mešalića da se sjednice ovog doma prenose uživo na Federalnoj televiziji.

Inicijativa je dobila 44 glasa, što je manje od natpolovične većine.

Prilikom glasanja, Klub SDA bio je podijeljen po ovom pitanju, Klub SBB-a bio je za ovu inicijativu, dok je Klub HDZ-a uglavnom bio suzdržan. Klubovi DF-a i SDP-a, također, su podržali ovu inicijativu.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 12:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top