Cazinjani položili cvijeće i proučili fatihu povodom Dana armije RBiH

C

Uoči sutrašnje centralne manifestacije Dana Armije RBiH, i građani Cazina su se okupili kako bi odali počast i položili cvijeće na spomen obilježja, simbole trajne zahvalnosti prema onima koji su svoje živote položili za slobodu Bosne i Hercegovine.


 

Sa dubokim pijetetom i poštovanjem, svaki ljiljan spušten je s ljubavlju i poštovanjem, kao simbol trajnog sjećanja na 86 hiljada života izgubljenih u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, među kojima se nalazi i više od 36 hiljada Bošnjaka…


 

Trideset i dvije godine prošle su od formiranja Armije RBiH koju su u početku osnovali pripadnici jedinice TO BiH dobrovoljci odnosno veterani, Armije koja je imala sedam korpusa, jednu operativnu grupu koja je pokrivala područje Srebrenice i Žepe, dvije divizije 28. i 81.,dvije prištapske jedinice, bataljon vojne policije i specijalnu jedinicu Crni labudovi.


 

U toku odbrambeno – oslobodilačkog rata u BiH je poginulo 86 hiljada i 39 što vojnih što civilnih žrtava rata i 9901 žena.


 

Manifestacije poput današnjih imaju ključnu ulogu u očuvanju kulture sjećanja i empatije, podsjećajući nas na vrijednost žrtve i zajedničke borbe za mir i slobodu. Uprkos izazovima s kojima se suočava, Bosna i Hercegovina ostaje jedinstvena, cjelovita i nedjeljiva, a ova manifestacija je podsjetnik na to da je zajedništvo i solidarnost ključno za izgradnju bolje budućnosti za sve građane.