Četiri zastupnika iz opozicije u USK pozvalo Vladu USK da podnesu ostavke

njn
Grupa od 4 opoziciona zastupnika u Skupštini USK, i to Naše stranke, POMAK-a i dvojice nezavisnih, u saopćenju za javnost upućenom našoj medijskoj kući naglasili su da Vlada USK-a djeluje bez transparentnog programskog rada i bez demokratskih standarda, da na silu lome usvajanje nerealno paniranog budžeta i svih ostalih dokumenata nužnih za funkcioniranje Kantona, a odgovornost za situaciju pomoću okupiranih medija pokušavaju prebaciti na opoziciju...

BIHAĆ, 26. januara –  Kao opozicioni zastupnici nemamo učešće u vlasti, ne sudjelujemo u kreiranju Budžeta, a pogotovo ne sudjelujemo u njegovom trošenju – stoji između ostalog u Saopćenju.

Navode da trenutna vlast i skupštinska većina na čelu sa NES-om i SDP-om ne priznaje postojanje opozicije. Ističu da su prije četiri mjeseca upozorili javnost i poziciju na probleme u funkcionisanju Vlade i Skupštine, te najavili da će Vlada USK svjesno i namjerno dovesti situaciju u kojoj se sada Kanton nalazi.

Javnost mora znati da je nacrt budžeta trebao biti u proceduri već početkom novembra, To što oni to nisu organizirali na demokratski način, nikako ne može biti krivnja opozicije, objašnjavaju, to je isključiva krivnja Vlade USK. Premijer je mnogo puta povlačio važne tačke sa dnevnog reda, što je neviđena praksa na ovim prostorima. Vlada USK nije podnijela izvještaje o izvršenju budžeta za tri godine, a to je zakonska obaveza. Kada su vidjeli da ne mogu osigurati sigurnu većinu za budžet i finansijske planove Zavoda, obmanuli su pojedine sindikate i boračka udruženja da održe proteste na dan održavanja sjednice.

Za vikend smo razgovarali i bili smo spremni podržati odluku o privremenom finansiranju ZZO kako bi i preostali zdravstveni radnici dobili zarađenu platu i to smo jasno dali do znanja predsjedavajućem Skupštine, međutim, bez dogovora s nama sazvana je vanredna sjednica o kojoj su zastupnici obaviješteni samo pola sata prije početka. Na takvu igru ne pristajemo, navode u saopćenju i dodaju „Vi  ste doveli do toga i vi jedini snosite odgovornost, i zbog vaše apsolutne odgovornosti za ovo stanje GOSPODO PODNESITE OSTAVKE!!“.