Cijene lete u nebo: Kako preživjeti svakodnevnu lavinu poskupljenja??

.
Učestali i svakodnevni porast cijena roba široke potrošnje, prevashodno, osnovnih živežnih namirnica ali i energenata, nafte i naftnih derivata, direktne su posljedice globalne ekonomske recesije koja je nastala uslijed pandemije korona virusa, tvrde makroekonomski analitičari. Svjedoci toga su naši građani koji se prilikom posjeta trgovačkim centrima uvjere u sve skuplje proizvode neophodne svakom domaćinstvu. Vjerovali ili ne, litar ulja skuplji je od litra goriva...

BIHAĆ, 23. marta - Vrtoglavi rast cijena osnovnih živežnih namirnica bilježi se proteklih mjeseci u BiH, a brašno ulje, šećer i sol u prosjeku su skuplji za 25 posto.

 

U teškom ekonomskom i pandemijskom periodu ovo je dodatni udarac na džepove ionako siromašnih građana. U odnosu na mart prošle godine, kada ste, na primjer pileći file mogli kupiti u prosjeku za 6 KM po kilogramu, danas je ta cijena iznad 9 KM. Danas ćete za kilogram brašna izdvojiti između 1,05 i 1,70 KM u zavisnosti od proizvođača. Da je litar ulja skuplji od litra goriva, potvrđuje podatak da se cijena litra ulja kreće od 2,55 do 3,10 KM. Kilogram šećera je u prosjeku 1,15 KM a ista količina soli je 0,85 KM.

 

Iako je nafta jeftinija nego prošle sedmice, u Federaciji BIH cijene goriva i dalje rastu pa je tako prosječna cijena Premium bezolovnog benzina „BMB 95“ 2,10 KM po litru a Dizela 2,08 KM. Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u Federaciji je od 1,76 KM do 2,21 KM za litar bezolovnog benzina, te 1,66 do 2,16 KM za litar dizela. Tokom 22 dana ovog mjeseca prosječna maloprodajna cijena Premium bezolovnog benzina i dizela povećana je za sedam feninga.

 

Ovako govore brojevi onog što je naša životna svakodnevnica sa upitnicima kojima nema kraja, baš kao ni poskupljenjima.