Član senatskog komiteta za oružane snage: SAD bi Ukrajini trebale obezbijediti vojne avione

neki lik
Pentagon je prošle sedmice rekao da se SAD protive poljskom planu za prebacivanje borbenih aviona u Ukrajinu preko SAD-a i njemačke zračne baze

Američki senator Ričard Blumental, demokrata iz Konektikata, izjavio je danas da bi SAD trebale snabdjeti Ukrajinu vojnom opremom, uključujući avione, dok se brani od Rusije.

- Treba uzeti u obzir sredstva protivvazdušne odbrane, kao što su avioni, dronovi, protivavioni, baterije i projektili, sva sredstva protivvazdušne odbrane. I moj lični osjećaj je da bismo trebali obezbijediti te avione, jer su potencijalno veoma važni za ukrajinsku odbranu - rekao je Blumental, koji sjedi u senatskom komitetu za oružane snage.

On je istakao da ih ne treba samo obezbijediti s američkim pilotima, već im pružiti obuku koja je potrebna Ukrajincima da upravljaju tim avionima i da ih učine efikasnim kao sredstvo odvraćanja, kao i kao sila za zaštitu ukrajinskog naroda od vazdušne nadmoći ruskih lovačkih aviona.

Podsjećamo, Pentagon je prošle sedmice rekao da se SAD protive poljskom planu za prebacivanje borbenih aviona u Ukrajinu preko SAD-a i njemačke zračne baze "u ovom trenutku". 

CNN je ranije izvijestio da su članice NATO-a izrazile zabrinutost da bi isporuku borbenih aviona Ukrajini, čak i ako se radi bilateralno, Rusija mogla shvatiti kao da se alijansa direktno uključuje u rat. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za CNN ranije u nedjelju da su SAD fokusirane na obezbjeđivanje drugih protuzračnih sistema koji bi mogli pomoći Ukrajincima da napreduju, piše CNN. 

 

FOTO: AGENCIJE