Bolest na godišnjem: Ove stvari se moraju uzeti u obzir prema Austrijskom zakonu o radu

r
Val praznika vezan za školske odmore trenutno traje. No, što učiniti ako se tijekom zasluženog zimskog odmora razbolite?

Mnogi zaposlenici priuštili su si dugi, zasluženi odmor. Ali u ovo vrijeme vladaju respiratorne bolesti i onda osobe moraju ostati u krevetu.

Zaposlenici tada nisu sigurni kako bi se trebali ponašati ili što će biti s njihovim godišnjim odmorom ako se razbole tijekom slobodnih dana.

“Ako se razbolite tijekom godišnjeg odmora, a bolovanje traje duže od tri kalendarska dana, tada se neće koristiti dani godišnjeg odmora. To znači: dani u kojima ste ili ste bili bolesni bit će vraćeni na “vaš račun za godišnji odmor”. Ali samo ako ste bolesni dulje od tri dana,” naglašava stručnjak za radno pravo ÖGB Michael Trinko.

“Svatko tko je bolestan trebao bi otići liječniku – ne samo radi liječenja, već i kako bi svom poslodavcu mogao dati potvrdu u slučaju nesposobnosti za rad”, kaže stručnjak za radno pravo ÖGB Michael Trinko. Potvrdu morate predočiti odmah po povratku na posao kako biste sačuvali dane godišnjeg odmora.

Primjer: ako se zaposlenici razbole tijekom svog dvotjednog godišnjeg odmora od petka do ponedjeljka, to predstavlja bolest od četiri kalendarska dana. Ako se godišnji odmor računa u radne dane, petak i ponedjeljak se ne oduzimaju od dana godišnjeg odmora.

Također je važno znati da “ne možete samo dodati dane bolovanja na kraj godišnjeg odmora. Godišnji odmor se ne produžuje danima bolovanja. On završava na prvotno dogovoreni datum”, kaže Trinko.

Ako se razbolite u inozemstvu, uz liječničku potvrdu morate predočiti i službenu potvrdu da je liječničku potvrdu izdao ovlašteni liječnik. Ova potvrda vam nije potrebna ako možete dokazati da ste bili liječeni u javnoj bolnici.

“Možete li svojom e-karticom otići liječniku u inozemstvo, a troškove u potpunosti pokriva socijalno osiguranje, ovisi o zemlji u kojoj ljetujete”, kaže stručnjak za radno pravo Trinko, pa se ima smisla o tome prethodno informirati kod austrijskog socijalnog osiguranja Svakako vam je potrebna Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKVG) koja se nalazi na poleđini e-kartice. EKVG mora biti u potpunosti ispunjena i ne smije biti istekla.