Dodik: Trebamo početi razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH

Home

Dodik: Trebamo početi razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da opcija tog bh. entiteta nije Bosna i Hercegovina.

"Isto tako mislimo da bi to trebalo da bude jedan proces mirnog pregovora o razlazu, koji bi podrazumijevao dogovor o tome na koji način ćemo dalje nastaviti da živimo",  ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Zvorniku.

Naveo je da se „na međunarodnoj sceni sve češće od mnogih analitičara, izvještača i istoričara čuje da je BiH propala država“.

"Možda je vrijeme da upravo na ovim događajima počnemo racionalno razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH. Taj proces treba otpočeti, jer ovakva BiH s masovnim intervencionizmom međunarodne zajednice nije uspjela. Kao takva, ona je očigledno u definiciji propalih država. O tome govore sve ove aktivnosti u zadnje vrijeme", ustvrdio je.

Tvrdi da je urušen Dejtonski sporazum od međunarodnih faktora, prije svega, visokih predstavnika BiH, te da je međunarodno pravo „skršeno“ od međunarodnih predstavnika.

milorad_dodik_beograd_aa.jpg - undefined

Navodi da upravo događaji u Kataloniji, koji govore o tome da Evropa smatra da su takvi procesi unutrašnja stvar zemalja, „prilika su da mi ovdje počnemo da razgovaramo o svim tim stvarima".

Dodao je da se može govoriti o Kataloniji, a da se ne pogleda i situacija u vezi s Kosovom.

Uvjerava da „narodi imaju pravo na samoopredjeljenje“.

"Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost", rekao je Dodik.

RS se, kaže, mora okupiti oko svojih interesa i vlast te opozicija na bazi procesa treba da procijene na koji načim će se dalje kretati.

Dodik i predsjednik Upravnog odbora Alumine Milorad Motika otvorili su danas u Zvorniku u krugu kompanije "Alumina" pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Čet, 05/10/2017 - 18:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top