Sanja Vulić ponovo oplela po Schmidtu: Njemački turista podsjeća na lika iz filma Emira Kusturice..

r
Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sanja Vulić, izrazila je oštre kritike na račun Christiana Schmidta, tvrdeći da nema veće prijetnje daytonskoj BiH od njega i njegovih suradnika.

Vulić je u svojim izjavama za Srnu istaknula svoje duboko nezadovoljstvo Schmidtom, kojeg je opisala kao “njemačkog turista” koji zloupotrebljava svoj položaj.

“Kada sam prvi put čula njegovu skandaloznu izjavu da je on garant postojanja entiteta u BiH mislila sam da je greška u prijevodu, ali kada je to ponovio i sinoć na sjednici Vijeća sigurnosti definitivno se vidjelo o kakvoj osobi je riječ. On je garant, a Milorad Dodik prijetnja!? Takvu izjavu u stanju je da smisli samo patološki lažov kao što je Schmidt koji uporno laže i sebe i sve oko sebe da je on visoki predstavnik”, navela je Vulić.

Vulić je također kritizirala Schmidta za njegove konstantne tvrdnje o svom statusu: “Njemački turista odavno podsjeća na lika iz filma Emira Kusturice koji ponavlja glumačku repliku: ‘Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem’, pa tako i Schmidt: ‘Ja sam visoki predstavnik, ja sam visoki predstavnik’, misleći da će laž u koju sebe uvjerava jednoga dana postati istina.”

Oštro je osudila Schmidtove interpretacije Daytonskog sporazuma, nazivajući ih “osobnim frustracijama”. “Dayton nije književno djelo koje se tumači po osobnom dojmu, već mirovni sporazum čije se svako slovo mora poštovati”, izjavila je Vulić, dodajući da Schmidt “razgrađuje i raspakuje Dayton”.

Vulić je dodala da je Schmidtov najveći problem postojanje političkih figura poput Milorada Dodika, koji se zalažu za poštivanje Daytonskog sporazuma. “Schmidt želi imovinu BiH i raspakuje Dayton s ciljem ostvarivanja ličnih interesa, ali mi iz Republike Srpske nikada mu nećemo dati ni pedalj naše zemlje!”

Završno, Vulić je izrazila zabrinutost zbog utjecaja Schmidta na stabilnost u BiH: “Za sve krize i patroliranja predstavnika EUFOR-a po ulicama u BiH nije nitko drugi kriv već upravo Christian Schmidt. Građani širom BiH su zabrinuti, a za to je kriv isključivo on i bulumenta oko njega koja mu daje podršku za lažnu poziciju. Za razliku od njih, Milorad Dodik se zalaže za dejtonsku BiH, ali takva BiH nije Schmidtov interes, pa sije mržnju i nemir među narodima. Mir i stabilnost u BiH su istinski ciljevi Republike Srpske. Najgrublje narušavanje ljudskih prava nametnuo je nitko drugi do Christian Schmidt, a sve s ciljem negativnog etiketiranja srpskog naroda i političkog odstrela Milorada Dodika”, rekla je Vulić za Srnu.