Dodik za beogradsku Politiku: Primarni cilj je jaka RS, a ne BiH

Home

Dodik za beogradsku Politiku: Primarni cilj je jaka RS, a ne BiH


Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da interes RS-a “nije jaka BiH, već jaka Republika Srpska i da je onome ko ode u zajedničke institucije zadatak da gradi Republiku Srpsku, a ne BiH”.

Dodik je rekao za beogradsku Politiku da, ako ikada bude radio u institucijama BiH, njegov primarni cilj bit će jaka Republika Srpska.

“Rekao sam – ako ikad. Imam ja svoje uslove zbog kojih bih možda tamo i otišao”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje da li ta izjava znači već najavu kandidature za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Govoreći o najavi mogućnosti da Narodna skupština Republike Srpske usvoji deklaraciju o vojnoj neutralnosti, Dodik je rekao da će se u toj deklaraciji pozvati na proces demilitarizacije BiH i izraziti opredjeljenje RS za vojnu neutralnost.

“To bi trebalo da obaveže sve koji rade u ime Republike Srpske u institucijama BiH. Predvidjećemo i da konačnu odluku o vojnim integracijama donese narod”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je parlament RS-a 2005. godine, kada su na vlasti bili SDS i PDP, donio deklaraciju u koju je ugrađen i stav o demilitarizaciji BiH.

“Tamo se poziva na uključivanje u evroatlantske integracije. To ćemo sada ukinuti i donijeti nove zaključke”, rekao je on.

Podsjetivši da je Rusija 90-ih godina ušla u “Partnerstvo za mir” i tih godina intenzivno razgovarala sa NATO o višim oblicima saradnje, ali se u međuvremenu kontekst promijenio, Dodik je naveo da je Srbija imala snagu i donijela odluku o vojnoj neutralnosti, dok Republika Srpska još nema takvu odluku.

“Od prazne priče da pratimo Srbiju nema ništa. Meni je jasno da NATO traži da predamo kasarnu. I onda kada uđemo u NATO, nikoga sem Sarajeva ne bi pitali da li mogu da smjeste svoje potencijale, na primjer u Banju Luku. A NATO je i politička organizacija”, rekao je on.

Dodik je rekao da Srbija u najznačajnijem obimu doprinosi stabilizaciji regiona kroz proaktivnu politiku saradnje koju promoviše predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ukoliko to ne bude radila Srbija – to u ovom regionu i nema ko da radi”, rekao je Dodik.

Na pitanje kako usljed komplikovanih odnosa Srba i Bošnjaka Banja Luka gleda na Vučićevu očekivanu posjetu Sarajevu, Dodik je odgovorio da Srbija u realizaciji stabilizacijske politike na dnevni red nezaobilazno postavlja i samu BiH.

“Srbija, naravno, mora da gaji dobre odnose i sa Sarajevom. BiH je nezaobilazna u regionalnim politikama Srbije i mi to razumijemo”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da niko ne osporava činjenicu da je BiH međunarodno priznata država, ali Beogradu sugeriše i važnost razumijevanja stvarnosti BiH.

“Nama je važno da Srbija razumije, a mislim da to odlično razumije posebno predsjednik Vučić, da BiH kao složena zajednica može da ima stav samo pod uslovom da on uključuje saglasnost sva tri naroda”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su odnosi Srbije i RS-a najbolji mogući i istakao da je Banja Luka veoma zahvalna Beogradu što je sa dodatnim razumijevanjim posmatrao njene potrebe za infrastrukturnim projektima.

“Pored ranijih poznatih projekata, sada želimo da definišemo i naše zajedničke interese za izgradnju auto-puteva, prije svega onoga koji bi pokrio regiju Bijeljine, kao i puta koji se najavljuje i koji bi trebalo da poveže Sarajevo sa Beogradom”, rekao je Dodik.

On je dodao da je prioritetna želja da se auto-putem dođe do granice sa Srbijom.

“O trasama kroz Republiku Srpsku odlučivaćemo suvereno, prijedloge Federacije BiH treba odbaciti. Otvoreni smo za sve investitore”, rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno da se donese nacionalna deklaracija Srbije i Republike Srpske, koja bi mogla da donese odgovore na odnose u okviru srpske zajednice, gdje god se nalazili.

“Pozivamo sve u Republici Srpskoj i Srbiji da se u to uključe, iako vidim da su tu namjeru mnogi napadali, a da nijedno slovo još nije napisano. Ne dobija se značaj galamom”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da se galamom “samo ogoljeva nezrelost” i da se “takvim pristupom ne postaje ozbiljna politička figura”.

“Nema tu ništa što bi moglo podstaći bilo kakve intervencije prema nama. Ne, to je jedno realno i racionalno izražavanje stanovišta i potrebe da se zaštiti identitet Srba”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da nacionalna deklaracija treba da odbaci “vještački nametnutu podjelu između Srba, stereotipe nastale prije stotinu godina poput bosanskih ili hrvatskih Srba”.

“Srbi su jedinstvena zajednica i to treba jasno definisati. Naš identitet jeste nedjeljiv, to je identitet jednog naroda, kao i svih drugih naroda”, rekao je Dodik.

On kaže da bi ta deklaracija trebala, između ostalog, pozvati na formiranje zajedničkog fonda Srbije i Republike Srpske, koji bi se nalazio u Srbiji, a koji bi koncentrisao dio novca za podršku Srbima koji žive izvan Srbije i Republike Srpske.

 

(Izvor: Fokus.ba)

 
Tagovi
Objavio: Sat, 02/09/2017 - 14:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top